Lena Junoff, 73, har på kort tid blivit utsatt för ett flertal äggattacker. Nu har "Primadonnan från Hisingen" fått nog. Foto: Bengt LöfgrenLena Junoff, 73, har på kort tid blivit utsatt för ett flertal äggattacker. Nu har "Primadonnan från Hisingen" fått nog. Foto: Bengt Löfgren
Lena Junoff, 73, har på kort tid blivit utsatt för ett flertal äggattacker. Nu har "Primadonnan från Hisingen" fått nog. Foto: Bengt Löfgren
KÄND SÅNGERSKA. Lena Junoff har en lång karriär bakom sig som sångerska. Hon har bland annat uppträtt med världsartisten Duke Ellington. Foto: M LjungKÄND SÅNGERSKA. Lena Junoff har en lång karriär bakom sig som sångerska. Hon har bland annat uppträtt med världsartisten Duke Ellington. Foto: M Ljung
KÄND SÅNGERSKA. Lena Junoff har en lång karriär bakom sig som sångerska. Hon har bland annat uppträtt med världsartisten Duke Ellington. Foto: M Ljung
ÄGGATTACKER. På kort tid har Lena Junoff blivit utsatt för flera äggattacker av okända gärningsmän. Nu ska hon polisanmäla incidenterna. Foto: Anna HållamsÄGGATTACKER. På kort tid har Lena Junoff blivit utsatt för flera äggattacker av okända gärningsmän. Nu ska hon polisanmäla incidenterna. Foto: Anna Hållams
ÄGGATTACKER. På kort tid har Lena Junoff blivit utsatt för flera äggattacker av okända gärningsmän. Nu ska hon polisanmäla incidenterna. Foto: Anna Hållams

Lena Junoff utsatt för flera äggattacker

Publicerad

Sångerskan Lena Junoff, 73, har på kort tid blivit utsatt upprepade äggattacker.

Efter den senaste attacken fick hon en ögoninflammation – och nu har hon fått nog.

– Det är bedrövligt. Jag förstår inte varför någon vill mig illa, säger hon.

Lena Junoff, 73, har en lång karriär bakom sig som sångerska. Hon kallas för "Primadonnan från Hisingen" och har uppträtt med världsartister som Duke Ellington.

Men den senaste tiden har hon blivit utsatt för ett flertal äggattacker. Hon bor på centrala Hisingen och upplever att hotbilden mot henne har eskalerat.

"Krossade alla rutor"

Natten till fredag såg ett par grannar hur ett flertal mörkklädda personer rörde sig utanför hennes lägenhet och gick plötsligt till attack.

– De krossade alla rutor som vetter in mot mitt kök. De kastade stenar och ägg och det slutade inte, säger Lena Junoff, 73.

Men attackerna stannade inte där. Redan kommande natt blev hon utsatt för ytterligare en attack.

Någon kastade upp till tio ägg mot Lena Junoffs fönsterrutor. När hon försökte köra bort gärningsmannen fick hon ett ägg i ögat.

– Jag kunde inte se något på tio timmar och trodde att jag hade blivit blind. Det var alldeles fruktansvärt. Jag hade alldeles svullna ögon, säger Lena Junoff.

Fick ögoninflammation

Efter ett läkarbesök konstaterades det att hon hade en ögoninflammation. När hon skulle uppträda i lördags fick hon därför ta värktabletter för att klara av smärtan.

Efter händelserna vill Lena Junoff inte längre sova i sin egen lägenhet.

– Jag är bara här på dagarna. På kvällarna vill jag inte tända de ska se att jag är hemma. Jag försöker att sova hos vänner tills vidare, säger kvinnan.

Varför tror du att någon eller några utsätter dig för attackerna?

– Jag har tidigare sagt ifrån när några barn sköt fotbollar mot mitt fönster. Jag har även pratat med polisen om en bil som har stått på en parkering i fyra månader. Men att det ska ha med det och göra vet jag inte.

Hur mår du efter den senaste veckans händelser?

– Jag tycker det är så fegt att någon vill utsätta mig för det här. Jag känner inte att jag lever i trygghet och lider med småbarnsfamiljerna i området. Det är helt bedrövligt.

Enligt polisen har det kommit in anmälningar i området den senaste helgen. Flera rutor blev sönderslagna och boende har vittnat om trygghet.

– Vi har gjort en anmälan om skadegörelse, säger Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen i Region väst.

Lena Junoff har även polisanmält äggattacken när hon fick en ögoninflammation.

– Har hon fått en skada av att någon kastar ägg skulle det kunna rubriceras som misshandel, säger Peter Adlersson.

Gustaf Nilsson
Gustaf Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag