Clownen Bobylev dansar, spelar och jonglerar med en mask i ett äpple. Traditionell komik men på nytt och fräscht sätt. Foto: Henrik Jansson
Clownen Bobylev dansar, spelar och jonglerar med en mask i ett äpple. Traditionell komik men på nytt och fräscht sätt. Foto: Henrik Jansson

Lasse Råde ser en show i världsklass

Publicerad

Ingen i den sedvanliga familjepubliken var nog beredd på att det plöstligt skulle dyka upp en världsartist i manegen.

För lindansaren Zhang Fan är det absolut vassaste i sin genre överhuvudtaget - fick en guldmedalj på Cirkusfestivalen redan som elvaåring.

Till och med Reino, svenske världsmästaren på lindans, skulle varit mäkta imponerad.

För när denne 25-årige kines kommer in med ett leende och till synes lekande lätt gör konster som ingen annan, blir det ren rock'n'roll-stämning i cirkustältet.

Jag menar, att stå på huvudet, cykla enhjuling, eller klättra upp på en stege och fortfarande hålla balansen på en lätt gungande slak lina - det borde vara omöjligt.

Det var den självklara toppen i föreställningen även om Juan Gutierrez pagegojor också var en ovanlig överraskning - inte minst när gojorna släpptes lösa för att flyga åtskilliga varv över publiken. Magnifikt!

De busiga hundarna i numret Hot Dogs var också kul även om det var mer av gängse slag.

Ett sensuellt kubansk akrobatiknummer i högt tempo, Alexandertruppen med språngbrädesakrobatik, eller Nicolas Wangs luftakrobatik gick heller inte av för några hackor.

För att inte tala om Monastyrskis klädbytarnummer, där smokingar och klänningar förvandlas rekordsnabbt - imponerande även om vi sett liknande förut.

Kul också med uppdaterade clowner som förvisso bygger på traditionell komik men på nytt och fräscht sätt - inte minst genom vattenkrig med och mot publiken.

Än en gång har Maximum lyft föreställningen en aning sedan förra året. Fortsätter de så här är inte högsta betyget långt borta.

Lasse Råde
Lasse Råde

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag