Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lasse Råde ser en show i världsklass

Clownen Bobylev dansar, spelar och jonglerar med en mask i ett äpple. Traditionell komik men på nytt och fräscht sätt.
Foto: Henrik Jansson

Ingen i den sedvanliga familjepubliken var nog beredd på att det  plöstligt skulle dyka upp en världsartist i manegen.

För lindansaren Zhang Fan är det absolut vassaste i sin genre överhuvudtaget - fick en guldmedalj  på Cirkusfestivalen redan som elvaåring.

Till och med Reino, svenske  världsmästaren på lindans, skulle varit mäkta imponerad.

För när denne 25-årige kines kommer in med ett leende och till synes lekande lätt gör konster som ingen annan, blir det ren rock'n'roll-stämning i cirkustältet.

Jag menar, att stå på huvudet, cykla enhjuling, eller klättra upp på en stege och fortfarande hålla balansen på en lätt gungande slak lina - det borde vara omöjligt.

Det var den självklara toppen i föreställningen även om Juan Gutierrez pagegojor också var en ovanlig överraskning - inte minst när gojorna släpptes lösa för att flyga åtskilliga varv över publiken. Magnifikt!

De busiga hundarna i numret Hot Dogs var också kul även om det var mer av gängse slag.

Ett sensuellt kubansk akrobatiknummer i högt tempo, Alexandertruppen med språngbrädesakrobatik, eller Nicolas Wangs luftakrobatik gick heller inte av för några hackor.

För att inte tala om Monastyrskis klädbytarnummer, där smokingar och klänningar förvandlas rekordsnabbt - imponerande även om vi sett liknande förut.

Kul också med uppdaterade clowner som förvisso bygger på traditionell komik men på nytt och fräscht sätt - inte minst genom vattenkrig med och mot publiken.

Än en gång har Maximum lyft föreställningen en aning sedan förra året. Fortsätter de så här är inte högsta betyget långt borta.

CIRKUS MAXIMUM "Starlight in Circus"Cirkus

Var: Gröna Vallen.

Publik: 980.

Vad: 32:a säsongen med cirkusen som i dag är landets största med en riksomfattande turné varje år från Ystad i söder till Kiruna i norr. I kväll i Kungälv, i morgon i Ulricehamn.

Bäst: Utan tvekan kinesiske lindansaren Zhang Fan på slak lina .

Sämst: Fortfarande hårda plaststolar -om man inte kostar på sig plats i logerna.

Fråga: Vem saknar elefanterna egentligen?