Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritik mot Youtube-trion: ”Skämtar om övergrepp”

Youtubetrion JLC består av Jonas Fagerström, Carl Demán och Lucas Simonsson.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Youtube-trion JLC:s nya tv-serie ”Pappas pojkar” möts av kritik och ilska i sociala medier.

Flera personer menar att den fiktiva serien trivialiserar sexuella övergrepp.

”Så grisigt beteende är inget vare sig vi eller de som skapat serien står bakom, tvärtom”, svarar samtliga tre på sina respektive Instagram och poängterar att det handlar om satir.

Kritiska röster höjs i sociala medier.
Foto: SKÄRMDUMP
Kritiska röster höjs i sociala medier.
Foto: SKÄRMDUMP

JLC är Youtube-trion från Göteborg vars fanbase bara vuxit sig större de senaste åren. Under 2020 utsågs de till Sveriges mäktigaste på sociala medier när de toppade Mediaakademins årliga lista Maktbarometern.

Trions nya tv-serie ”Pappas pojkar” hade premiär på Dplay den 6 december och i huvudrollerna syns Jonas Fagerström, Lucas Simonsson och Carl Demán från JLC, liksom skådespelaren Christoffer Nordenrot.

Och redan tidigt väcker serien debatt. I sociala medier riktar hundratals följare nu kritik mot en specifik scen där en av karaktärerna pratar om att ”fingra” en tjej som ligger utslagen av alkohol efter en utekväll.

Skämtar man om saker som övergrepp så blir det tillslut normaliserat vilket gör att folk (läs män) tror att händelser som dessa är okej”, skriver en följare till Carl Déman.

Kritiken: ”Spelar på våldtäkt”

Ni spelar på våldtäkt för att öka tittarsiffran och inkomsterna”, skriver en annan följare och lägger till ”ni VET att er största publik är unga killar”. ”Sluta normalisera övergrepp”, skriver en tredje följare.

Svar från Carl Déman.
Foto: SKÄRMDUMP
Svar från Carl Déman.
Foto: SKÄRMDUMP

Via sitt Instagramkonto har Carl Déman själv svarat på kritiken. Han poängterar att det handlar om skrivna karaktärer i en fiktiv serie. Han skriver också att ”det finns en stor portion satir” och en vilja ”att lyfta de fördomar, stereotyper och dåliga beteenden som de här karaktärerna dras med”.

Déman förtydligar också att ”så grisigt beteende är inget vare sig vi eller de som skapat serien står bakom, tvärtom”.

Även Jonas Fagerström och Lucas Simonsson har lagt ut svaret på sina Instagramkonton, där alla har mellan 500 000 och 800 000 följare var.

Svaret: ”Tråkigt att skådespelarna får kritik”

Sanna Gollne, PR-manager på Discovery Networks Sweden där Dplay ingår, skriver i ett mejl:

– Det är verkligen tråkigt att skådespelarna ska få kritik för deras fiktiva karaktärers beteenden och repliker i serien, baserat på en scen tagen ur sitt sammanhang. Det finns ett underliggande budskap som är genomgående i serien, nämligen att belysa och kritisera karaktärernas förlegade och skeva värderingar, något som blir tydligt ju längre in i serien man tittar. Vi tror att våra tittare efter att ha sett serien förstår att Pappas pojkar är fiktion och att budskapet verkligen inte är att normalisera denna typ av förkastligt beteende, snarare tvärtom.

Youtube-trion JLC har 677 000 prenumeranter och totalt 241 miljoner visningar på Youtube. Serien ”Pappas pojkar” är gjord efter den norska förlagan ”Hvite gutter” och är regisserad av Jonna Nordenskiöld och John Lundberg.

GT har sökt Carl Déman för en kommentar.


Se också:

År 2017 slog JLC igenom som årets stjärnskott på galan Guldtuben.