Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Konsertbesökare lämnade i förtid – kände sig otrygga

Graveyard bildades i Göteborg 2006. Här är en bild från 2011.Foto: JAN WIRIDEN
Livenation logga.

Orimlig trängsel och kaosartad stämning i lokalen.

När Graveyard och Rival Sons spelade på Kajskjul 105 i fredags upplevde besökare evenemanget som så osäkert att de gick därifrån. 

– Jag var orolig för min egen säkerhet, säger en person till GP. 

Göteborgsbandet Graveyard och amerikanska Rival Son spelade på Kajskjul 105 på Bananpiren i fredags. 

Många hade sett fram emot spelningen, som var slutsåld, men Göteborgs-Posten har rapporterat om att flera besökare var så besvikna över evenemanget att de valde att lämna platsen. De berättar om hårt tryck i publikhavet och svårigheter att röra sig i lokalen.

Upprörda besökare har också beskrivit situationen i inlägg i sociala medier. Flera reagerade också på dåligt ljud. 

En person skriver på Facebook om sin upplevelse: 

”Dåligt ljud genom hela uppträdandet.( Graveyard, reds, anm.) Efter det försökte vi ta oss ut. Efter mycket möda och stort besvär lyckades vi. Vi träffade flera stycken som var på väg hem pga ljudet och trängseln. Vi klarade 5 låtar med Rival Sons innan vi gav upp och besvikna begav oss hemåt”.

”Orolig för min säkerhet”

En man säger till GP att han tyckte att ordningsvakterna såg oroliga ut, och enligt tidningen ska en vakt ha framfört synpunkter till arrangören. 

– Jag var orolig för min egen säkerhet. Det fanns bara en dörr att ta sig igenom. En utrymning skulle inte fungera under de förutsättningarna, säger besökaren till GP.

På Bananpirens hemsida står det att lokalen kan ta emot 3000 personer – men efter kritiken mot lördagens spelning, har den uppgiften tagits bort. 

Bananpiren i Göteborg.Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Alexander Kihlström, presskontakt vid konsertarrangören Live Nation, säger att publiksiffran under kvällen var 4 100 och att konsertlokalen har en total kapacitet på 4 500 personer. 

– Det är en ny konsertlokal för många besökare och vissa har hört av sig med klagomål, och vi välkomnar all feedback vi får kring våra evenemang. Liksom alla konsertlokaler finns det platser med mer och mindre utrymme, där man just denna kväll hade mer plats längre fram i lokalen. Vi utvärderar givetvis publikflödet för att kunna optimera detta inför framtida evenemang, förklarar han.

Inga problem enligt arrangören

Kihlström säger också att vakter och värdar på plats är utbildade för att verka i lokaler med stora publikmängder och att personalen inte upplevde några problem.

Ola Åstradsson vid Frihamnen Arena AB som driver Bananpiren konstaterar att lokalen är godkänd för 4 500 personer enligt gällande tillstånd från Räddningstjänsten. 

– Vi har haft upp till 4 500 personer tidigare och detta har aldrig kommit på tal. Det är jättetråkigt att besökare haft den här upplevelsen nu, säger Ola Åstradsson och fortsätter:

– Jag tror att det kan handla om att det här är en ny målgrupp. Det är första gången vi har den här genren. Det är inte samma publik som kommer till de andra klubbspelningarna vi har där.