Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Konkurrensen om fritidshusen är stort

Anders Lundgren.Foto: Svensk Fastighetsförmedling
Ett fritidshus i Fjällbacka på Västkusten.Foto: Rico Ködder / Colourbox

Efterfrågan på fritidshus på Västkusten har ökat i år.

Men på grund av coronapandemin är utbudet lite mindre än vanligt.

Konsekvensen blir ökad konkurrens och högre priser på de objekt som ligger ute för försäljning.

– Känslan är att det är mer tryck på fritidshus nu och efter en långsam vår förutspår vi en ketchupeffekt, säger Anders Lundgren på svensk fastighetsförmedling.

Coronapandemin har resulterat i att många fått ställa in sina utlandssemestrar i somrar och trots att Folkhälsomyndigheten uppmanar invånarna att undvika icke nödvändiga resor spenderar många människor sin tid i sina sommarboenden.

Anders Lundgren är mäklare på Svensk fastighetsförmedling och har för sin arbetsgivares räkning koll objekt över hela Västkusten.

Enligt företagets statistik har det i år hittills sålts färre fritidshus än samma period förra året.

– I år har det sålts ett femtiotal fritidshus, förra året låg den siffran på 63. Då snackar vi alltså perioden mars till i början av juni. Det är handlar om 26 procent och är alltså en ganska stor skillnad, förklarar Lundgren. 

”Stod helt still” 

Men utbudet är också lägre än vanligt och färre fritidshus ligger ute för försäljning, något som skapar en obalans mellan utbud och efterfrågan vilket resulterar i ökad konkurrens över de objekt som säljs.

– Känslan är att det är mer tryck på fritidshus nu och efter en långsam vår förutspår vi en ketchupeffekt, säger Lundgren och fortsätter:

– Det stod alltså helt still i april och var försiktigt i början av maj men nu i juni har det verkligen börjat dra i gång. Jag tror att det kan komma att öka ännu mer.

Den ökade konkurrensen och efterfrågan har också påverkat prisbilden på marknaden. Siffror från Svensk mäklarstatistik visar att priserna på fritidshus gått upp med 6,1 procent de senaste tolv månaderna i riket och med 8,1 procent i Västra Götalands län.

 

Se här: Tips för dig som vill köpa sommarstuga.