Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sålde mycket vatten – då stoppades spriten

Tillståndsenheten stoppade Genesis project från att sälja alkohol på sin Halloweenfest eftersom arrangören tidigare sålt mycket vatten, berättar Genesis-arrangören. Foto: Genesis

"Det är moralpanik förklädd till narkotikabekämpning", säger Per-Åke Wilhemsson, arrangör.

Foto: Privat

Tillståndsenheten blev misstänksam när det såldes mer vatten än vanligt.

Foto: Lasse Svensson

Klubbarrangören Gensis projects besökare hånglade med varandra och ville ha vatten – vilket tillståndsenheten tolkade som att de var knarkpåverkade.

Arrangören stoppades därför från att sälja alkohol på sin Halloweenfest, vilket Nöjesguiden var först att berätta.

– Det är moralpanik förklädd till narkotikabekämpning, säger arrangören Per-Åke Wilhelmsson, 68, till GT.

GT har under onsdagen upprepade gånger sökt tillståndsenheten i Göteborg för en kommentar.

Arrangören Genesis project har arrangerat fester och klubbar med fokus på elektronisk musik i flera år. Men strax före Halloweenfesten på Hisingen i lördags kom beskedet: De stoppas från att sälja alkohol.

Tillståndsenheten anser, berättar arrangören, att Genesis project tidigare sålt mycket vatten på sina fester. Det ska enligt tillståndsenheten betyda att besökarna är påverkade av ecstasy.

"Stora mängder vatten"

– Det finns narkotika på alla krogar, säger Per-Åke Wilhelmsson, som menar att det inte finns några tecken på att narkotika förekommer på Genesis klubbar och fester i högre utsträckning än på till exempel vanliga Göteborgskrogar.

Han berättar att tillståndsenheten reagerat på att det går åt mycket vatten på arrangörens fester. Men påminner samtidigt om att intensiv dans är ett huvudinslag på festerna.

Halloweenfesten på Hisingen blev av ändå - utan alkoholförsäljning. Nu drar Genesis project tillståndsenheten inför rätta.

– Vi överklagade till förvaltningsrätten efter bara ett par timmar men domaren behövde mer tid. Ärendet ligger hos förvaltningsrätten och jag är ombud för Genesis i det här läget. Vi kommer att gå till botten med det här, säger Per-Åke Wilhelmsson.

"Många gäster köper endast vatten"

Av förvaltningsrättens dokumentation framgår att tillståndsenheten vid en kontroll i oktober noterat att "musiken som spelas är elektronisk och ljudvolymen är hög med stark bas." Vidare nämner man att "många gäster köper endast vatten i baren", att gästerna "hånglar" och att "en av gästerna går in bakom barens disk och ropar efter vatten."

Vid ett annat tillfälle har polisen kontrollerat en av arrangörens klubbar och därpå rapporterat till tillståndsenheten att man bedömer att gäster på klubben varit påverkade av narkotika.

Social resursförvaltning föreslår att arrangörens överklagan avslås eftersom man inte gör tillräckligt för att hålla knark utanför festerna.

"Har nolltolerans"

Per-Åke Wilhelmsson på Genesis project hänvisar till att ordningsvakter närvarar på festerna och till en policy man framför till sina gäster genom Facebook, enligt Nöjesguiden:

"Genesis tar avstånd från olagliga droger och substanser och har nolltolerans. Vi har licensierade vakter på plats som ska trygga säkerheten och upprätthålla ordning. Vakter och arrangör kommer att samverka med polisen. Respektera Sveriges lagar när du är på Genesis."