Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klart: Cat Stevens gör Lisebergsspelning

Yusuf/Cat Stevens spelar på Liseberg i sommar. Foto: ACHMAD IBRAHIM / AP
2011 var senaste gången Yusuf/Cat Stevens spelade i Sverige. Då framträdde han också i Skavlan. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / STELLA PICTURES ANDREAS L ERIKSSON
Redan klar. Gwen Stefani var först ut av Lisebergsartisterna. Foto: EVERETT/REX/SHUTTERSTOCK / EVERETT/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Liseberg har gjort klart med nästa stora artist inför sommaren. 

Den 28 juli spelar Yusuf Islam – mer känd som Cat Stevens – på Lisebergs stora scen. 

Det blir första gången sedan 2011 som han uppträder i Sverige. 

Cat Stevens slog igenom på 70-talet som singer songwriter – men lämnade branschen när han väl nått toppen och världsberömmelse. 

Efter att ha konverterat till islam bytte han namn till Yusuf Islam och först 30 år senare återvände han till musikindustrin. Då under namnet: Yusuf/Cat Stevens. 

Senaste spelningen i Sverige var i Stockholm, i maj 2011, då han i samband med besöket även gästade SVT-programmet ”Skavlan”. Men nu återvänder Stevens alltså till Sverige, Göteborg – och Liseberg. 

Den 28 juli står han på stora scenen. Och möjligen kan hans Sverigekopplingar vara en anledning till det.

Enda Sverigespelningen

Den legendariske musikern bodde under uppväxten en tid i Gävle. Det var bara ett år, men eftersom Stevens mamma, Ingrid, är från Sverige har han kopplingar till landet sedan tidigare. 

Sedan comebacken med An other Cup 2006 har Yusuf/Cat Stevens släppt tre album – den senaste singeln Toy Heart kom i november 2019. 

Vid sidan av musiken har Yusuf/Cat Stevens, nu 71 år, en rad olika engagemang som tar upp hans tid. Han driver bland annat den av FN prisade hjälporganisationen Small Kindness, sedan 2000. 

Besökarna på Liseberg kan vänta sig en hel del klassiker från storhetstiden på 70-talet, till en del nya låtar. På Liseberg är man stolta över bokningen.

– Yusuf/Cat Stevens gör endast en Sverigespelning i år och jag är så klart både stolt och glad att det blir på Liseberg, säger Per Alexanderson, underhållningschef på Liseberg, i ett pressmeddelande. 

Gwen Stefani klar

Sedan tidigare står det klart att Gwen Stefani spelar på Lisebergs stora scen, den 15 juli. 

Andra stora konserter i Göteborg under året innefattar Håkan Hellström som gör hela fyra (!) spelningar på Ullevi – den 12, 13 juni och den 28 och 29 augusti. 

Hårdrockarna Kiss spelar i Scandinavium den 23 juni och heavy metalgiganterna Iron Maiden intar Ullevi en vecka senare. Även de tyska industrirockarna Rammstein kommer till Göteborg och Ullevi den 31 juli och 1 augusti – båda konserterna är i nuläget slutsålda. 

Fler artister till Lisebergs sommarkonserter väntas bli offentliga senare under våren. 

Några av sommarens stora konserter på Ullevi blir Håkan Hellströms fyra Ullevispelningar: