Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet: Liseberg öppnar inte i sommar

Parken får inte öppna – inget undantag görs för 50-regeln.
Lisebergs vd, Andreas Andersen.
Foto: HENRIK JANSSON

Sveriges nöjesparker får inget undantag från förbudet för folksamlingar över 50 personer. 

Det innebär att Göteborgs stora nöjespark inte kan öppna under sommaren. 

Så här säger Lisebergs vd Andreas Andersen: 

– I nuläget går det inte att öppna Liseberg, det är frustrerande, säger han. 

Vid lunchtid under måndagen kom mardrömsbeskedet för Liseberg.

Det blir inget undantag från förbudet för folksamlingar över 50 personer och vd Andreas Andersen försöker samla tankarna. 

– Jag fick beskedet för 17 minuter sedan så vi får tänka till. Och försöka se vad detta får för konsekvenser på våran planering, säger Andreas Andersen.

”Frustrerande”

Han känner också en stor frustration.

– Detta betyder att vi i nuläget inte kan öppna Liseberg. Det är klart att det är frustrerande. Vi har stått i tre månader och haft svårt för att få besked vad som kommer hända. Och det är frustrerande, det får jag erkänna, säger Andreas Andersen. 

Han riktar också kritik mot hur Sverige hanterar frågan kring landets nöjesparker under coronakrisen.

– Det är en väldigt konstig situation. Det är nästan som att Sverige är det enda landet i Europa där man inte kan öppna nöjesparker. Det är lite märkligt. Samtidigt är det en Folkhälsomyndighetsbedömning, säger Andreas Andersen. 

5-10 miljoner per dag

För de runt 2 400 säsongsanställda innebär en stängd park att sommarjobbet inte blir av.

– Vi har inte tecknat några kontrakt med våra säsongsanställda ännu och vi har inga kontrakterade för sommaren. Det handlar om runt 2 400 säsongsanställda. Sedan har vi runt 400 fast anställda. För de fast anställda har vi sedan tidigare lagt ett varsel på 95 personer, säger Julia Vasilis, informationschef på Liseberg. 

Hon förklarar också att varje stängd dag för nöjesparken innebär 5-10 miljoner kronor i förlorad omsättning. 

Sanna Moradi, 19, förlorar sitt planerade sommarjobb på Liseberg.
Foto: Privat / Privat

Sommarjobbarna är ledsna

En av de många säsongsanställda är Sanna Moradi, 19. Hon har gått och väntat på att parken ska få klartecken att öppna.

 – Det har varit jobbigt för man har hela tiden tänkt att ”Liseberg öppnar snart” och man har inte tänkt på att söka jobb under tiden. Det blir tufft att hitta jobb så här sent. Det är sommar, pandemi och nu är det många ungdomar som plötsligt behöver jobb på samma gång, säger hon.

När beskedet nu kom känner hon stor stress. 

– Det är väldigt stressigt, jättetråkigt för att man inte får vara med om jobbet där heller, som är så roligt. Det här beskedet blir stressigt för oss som inte har något annat jobb. Jag tror folk kommer bli jätteledsna, besvikna och frustrerade, säger Sanna Moradi. 

Skara Sommarland är stängt

Beslutet drabbar också Skara Sommarland, men de tog beslutet redan i torsdags att inte öppna alls i år då det inte kommit något besked.

– Vi har därför inget annat val än att nu ge upp hoppet om att få öppna Skara Sommarland 2020. Vi behöver nu meddela våra drygt 550 säsongsanställda att de inte får någon anställning i sommar och vi har dessutom sagt upp nästan hälften av våra fastanställda medarbetare, sa nöjesparkens vd Janne Nilsson.