Gessles sentimentala ord från scenen: ”Helt fantastiska”

Det var många som ville se Gyllene Tider
Per Gessle på Ullevi.
Foto: (C) MATTIAS ERICSSON / (C) MATTIAS ERICSSON/STELLA PICT STELLA PICTURES
Foto: (C) MATTIAS ERICSSON / (C) MATTIAS ERICSSON/STELLA PICT STELLA PICTURES

Det såg ut att bli glest med folk, men när Gyllene Tider väl klivit upp på scenen på Ullevi i Göteborg var det betydligt mer smockat.

– Så mycket folk! Kul att ha er här, skanderar frontmannen Per Gessle från scenen.

Publiken svarade med jubel från första stund under närmare två timmar bjöds de på skoningslös nostalgi i hitform.

Publiken började fylla på på Ullevi på allvar först när för-akten Chris Kläfford stod på scen. Intresset var relativt svalt, men när han körde sin på senare tid internationellt uppmärksammade tappning av beatleskassikern ”Imagine” fick han fint gensvar från publiken.

En publik som fick vänta ytterligare någon timme innan rosa pantern-temat drog i gång och Gyllene Tider klev ut på scen.

Trots att Ullevi fortfarande inte var fullsatt var det ändå tillräckligt mycket folk för att det skulle bli bra tryck inne på arenan.

Sin vana trogen klädd i svart

I ljudbilden var det basen som dominerade, den tenderade till och med att ta över stundtals. Men det gillar ju vissa – att det känns i bröstet.

Per Gessle, som sin vana trogen var klädd i svart, spelade mest på en Gibsongitarr modell dyrare. Han såg ut som någon slags kombination mellan en vildavästern-duellist och en passagerare på en rymdfärja.

Det där brydde sig dock inte publiken särskilt mycket om, de hade ju kommit till Ullevi för hits – och där levererade Gyllene tider.

Klassikern ”Juni, juli augusti” bjöds de på redan som andra låt och sen bara fortsatte det: ”Flickorna på TV2”, ”Dansar inte som sjömän”. Allt svaldes med hull och hår av publiken.

Hälsningen – till fansen

Sedan tog Per Gessle till orda i mikrofonen:

– Så mycket folk! Kul att ha er här, välkomna titt Gyllene tiders 40-årsjubileum, säger han och fortsätter:

– Vi tänkte kosta på oss att vara lite sentimentala och spela väldigt många gamla låtar. 

En bonusupplevelse för besökarna är att bli strukna medhårs från den akt som uppträder. Här är dock Gyllene tider lite försiktigare än många andra.

– Vi har haft en härlig resa genom Sverige som toppas här på Ullevi, sa Per Gessle och möttes av jubel från publiken.

Trummisen tog ton

Några låtar senare vände sig publikfavoriten tillika trummisen Micke Syd direkt till publiken.

– Ullevi hur mår ni? Jag har en bucketlist-grej jag vill göra med er, förklarar Syd och tar sedan en selfie med publiken.

Sen kom nästa förfrågan:

– Får jag sjunga? Det är ju sista gången jag är här, säger Syd som möts av ett rungande ”ja” från publiken. 

Sedan drog han på sig en guldkavaj och bjöd på ett nummer som inte plockade många poäng för sin tonsäkerhet – men vad gör det när hela publiken charmas?

Skoningslöst tryck under 80-talsklassikern

När en dryg timme av konserten hade fortlöpt var det dags för ”Ljudet av ett annat hjärta” och här var trycket på Ullevi lika bra som när vilken annan världsartist som helst är på besök.

Att Gessle var tvungen att ställa in några spelningar för en dryg vecka sedan, på grund av influensasymptom, märkte man inte mycket av. Hans vänstra ben for upp och ner i takt med musiken och alltsomoftast syntes ett brett leende på hans läppar.

– Ni är helt fantastiska, sa Gessle till den frälsta publiken.

Det är också här det verkligen vänder i konserten, de efterföljande låtarna är några av bandet allra största hits och i takt med att mörkret lagt sig ökar också stämningen på arenan.

Bandet går av scenen vid två tillfällen.

När de återvänder efter den andra gången talar Gessle till publiken.

– Pallar ni lite till?, säger han innan bandet drar i gång ”När vi två blir en”.

Det är en publikfavorit vi har att göra med något som resulterade både i dans och allsång i arenan. Publikfrieri på hög nivå.

Än skulle det inte vara slut, därpå följde nämligen ”Sommartider” något som fick topplocket att gå och slungas ut i världsrymden.

När bandet slutligen satte punkt med ”När alla vännerna gått hem” höll många i publiken om varandra. Kanske tänkte dem att det de nu fått vara med om aldrig kommer igen. Det var trots allt sista gången Gyllene tider spelar i Göteborg – någonsin.