Jultomten född i Slottsskogen?

Jenny Nyströms tomtar blev föregångarna till de moderna tomtarna.

Den 4 juni fyller Göteborg 400 år och staden har genom åren varit hem för mängder av kända personer. 

Men, kanske är den kändaste av dem alla ändå mer förknippad med Nordpolen. 

Vilket är fel! 

Jultomten anses nämligen, av vissa, vara från Göteborg. 

Håkan Hellström och Glenn Hysén i all ära! 

Det finns en person som om möjligt är ännu kändare. 

Faktum är att Göteborg är födelseorten för självaste tomten. Det slås fast i boken ”Jul i Göteborg” som utkom 1997. Något som GT berättat flera gånger tidigare.  

– Det är gammal känd fakta som egentligen aldrig har plockats fram mer än i böcker. Men det började på 1800-talet när Viktor Rydberg skrev ”Lille Viggs äfventyr på julafton” som innehöll tomtar, berättade bibliotekarien Björn de Verdie då. 

Skrevs i Slottsskogen 

Men det var först 1881 som den moderna tomten skapades, när den kände författaren och journalisten Viktor Rydberg tog en promenad tillsammans med Sven Adolf Hedlund, chefredaktör på Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning.

– Rydberg var på promenad med chefredaktören Hedlund i Slottsskogen. Plötsligt bad han honom att stanna, och på ett papper mot Hedlunds rygg skrev han ner alla verser. Det var en vinterdag och blev grunden till dikten ”Tomten” som blev väldigt stor på 1900-talet, innan dess fanns ingen tomtetradition på jul, berättade Björn de Verdier. 

Engelsmännen spred tomten i världen

När ”Lille Viggs äfventyr på julafton” publicerades fick den 17-åriga Jenny Nyström uppdraget att måla bilderna. 

Och år 1881 fick Nyström återigen chansen att gestalta Viktor Rydbergs nya dikt ”Tomten”, men den här gången ville Rydberg att hon skulle göra bilderna bättre och att tomten skulle bli mer mänsklig. 

Och de illustrationerna blev tomten som vi känner honom i dag.

Målningarna av tomten blev så pass stor att engelsmännen, som var galna att skicka julkort, köpte rättigheterna till bilderna på den svenska tomten – och spredd dem vidare ut i världen. 

SE MER: Blir det mer göteborgskt än när Glenn Hysén är jultomte?