Joel Alme om droger och död i nya albumet

På nya albumet "Flyktligan" har Joel Alme för första gången bara skrivit låtar på svenska.
Foto: Roger Lundsten
De nya låtarna handlar om Joel Almes uppväxt i Majorna i Göteborg.
Foto: Per Wissing

Joel Alme är tillbaka.

I nya albumet gör han upp med en barndom som kantades av droger, kriminalitet och ensamstående föräldrar - och två vänner som dog alldeles för unga.

– Jag vill ge dem någon slags upprättelse, säger han.

Efter tre års tystnad är Joel Alme aktuell igen. Med tre album på engelska i bagaget släpper Göteborgsartisten nu ett album med bara svenska låtar.

– När jag började igen kände jag att jag hade tagit det jag gjorde så långt det gick. Och så var jag lite sugen på att göra en temaskiva, säger han.

Och det är inte bara språket som gör att "Flyktligan" som släpps den 11 mars känns lite mer hemmavid. I de nya låtarna återvänder Joel Alme också till sin uppväxt i Majorna i Göteborg.

– När man får familj börjar man fundera på saker. Jag kan fundera på varför jag är väldigt orolig och rastlös, säger han.

Förlorade bästa vännen

Det är med blandande känslor Joel Alme tar sig an uppväxtåren i det nya albumet. Samtidigt som han beskriver tonåren som den bästa tiden i sitt liv så var tillvaron kantad av droger och kriminalitet som lockade många av hans vänner.

– Runt omkring oss var det väldigt instabilt, säger han.

Låten "Backa tiden" som släpptes den 30 januari handlar om hans kusin och bästa vän som gick bort bara 19 år gammal.

– Han hade damp och dyslexi och började väldigt tidigt att göra kriminella saker, säger han.

Vill inte beskylla någon

Samma år förlorade Joel Alme ytterligare en nära vän.

– Det var som att allt sattes på paus, säger han.

Att ge dem upprättelse efter ett liv som blev alldeles för korta är ett av målen med Joel Almes nya skiva.

– Samtidigt som jag är förbannad på alla vuxna för att de inte gjorde någonting så vet jag ju att de mår väldigt dåligt nu, säger han.

Men efter att han tänkt mycket på sin barndom i och med den nya skivan har Joel Alme konstaterat att man inte kan beskylla någon för saker som hänt i det förflutna.

– Hela skivan handlar om det. Man kan inte riktigt lägga skuld på någon för att alla har varit med om helveten. Man flyr när någon har flytt från en själv, säger han.

FAKTA

Joel Alme:

Joel Alme föddes år 1980 i stadsdelen Majorna i Göteborg där han också växte upp tillsammans med sin mamma, styvpappa och syster. Numera är han bosatt i Stockholm. Han släppte sitt första album "A master of ceremonies" år 2008. Sedan dess har han släppt ytterligare två album på engelska. Nu är han aktuell med sitt första studioalbum på svenska. Skivan "Flyktligan" släpps den 11 mars 2015 och handlar om Joel Almes uppväxt i Majorna. Innan Joel Alme gjorde solokarriär spelade han bland annat bas i bandet "Hästpojken".