Jessica Andersson om sina tunga jular

Jessica Andersson växte upp med en alkoholiserad mamma.
Foto: Anna Svanberg

TROLLHÄTTAN. I senaste numret av Accent berättar sångerskan Jessica Andersson om hennes hemska jular och hennes alkoholiserade mamma.

Nu försöker hon skapa fina jular för sonen Liam.

– Jag kan ju inte hänga upp hela mitt liv på hur hemska mina barndomsjular var. Jag måste skapa nya, egna traditioner, säger hon till tidningen.

Jessica Andersson och hennes syskon bodde från och till i fosterfamiljer eftersom hennes mamma missbrukade alkohol.

Hon fick aldrig uppleva några fina jultraditioner – ingen ansträngde sig för att hon skulle få en mysig jul. Det berättar hon om i tidningen Accent, Sveriges största tidning om droger och nykterhet.

"Jag förstod inte varför"

Hon kunde aldrig känna sig delaktig när kompisarna glatt förberedde sig inför julen eftersom hon inte kunde relatera till familjekänslan eller en gemenskap.

– Det går inte att trolla bort den där känslan man har av att inte höra till. Det är lätt att bli vilsen som nioåring när man plötsligt rycks bort  från både sin mamma och sina syskon, jag förstod inte varför, säger Jessica Andersson till Accent.

Hon berättar att hon önskar att någon vuxen hade förklarat situationen för henne när hon var barn. Det var svårt att förstå vad alkoholism innebar.

"Som terapi"

I oktober i år kom Jessica Andersson ut med en ny skiva som handlar om just utsatta barn. Albumet är baserat på hennes självbiografiska bok om samma ämne. Mycket av materialet på skivan är baserat på hennes liv.

– Att skriva låtar till skivan har varit lite som terapi för mig, säger hon till Accent.

Under stora delar av sitt vuxna liv valde hon att inte fira jul, men efter att sonen Liam föddes 2002 och efter att hon träffade sin nya kärlek Niklas för fyra år sedan, känner hon att julen betyder allt mer.