"Jag visste inte vad
det var för musikal"

Byter öst mot väst. Finska musikalartisterna Robert Noack och Maria Ylipää flyttar snart till Göteborg för att spela i "Kristina från Duvemåla".
Foto: Maria Steén

För Maria Ylipää är det första Göteborgsbesöket.

Robert Noack minns sitt med besvikelse.

I höst är de Göteborgsoperans stora stjärnor i "Kristina från Duvemåla"

- Då jag gick till audition visste jag inte vad det var för musikal, säger den 32-åriga finska musikalstjärnan.

De har redan gjort över hundra föreställningar som Kristina och Karl Oskar i Björn Ulvaeus och Benny Anderssons "Kristina från Duvemåla".

När uppsättningen från Svenska teatern i Helsingfors nu, delvis, sätts upp på Göteborgsoperan åker de och Oskar Nilsson, som Robert, och Birhte Wingren, som Ulrika, med till Göteborg.

- Jag tror det var då vi firade vår hundrade föreställning i Helsingfors som vi fick beskedet, säger Maria Ylipää, som inte tvekade en sekund att fortsätta sin hyllade roll även i Göteborg.

Kände inte till musikalen

Hon, som då hon sökte för rollen inte visste någonting om Abba-duons hyllade musikal som är hämtad från Vilhelm Mobergs "Utvandrar"-svit från 50-talet.

- Jag hade aldrig hört talas om den, erkänner hon.

- Och jag kan inte referera till historien. Vi har ju Väinö Linnas trilogi "Här under polstjärnan", som är vårt nationalepos.

Sökte till scenskolan

Men sedan dess har hon levt med rollen och efter medverkan i finska uppsättningar av "Evita", "Miss Saigon", "Wicked" och "Askungen" är hon säker.

- Rollen som Kristina är en av de bästa kvinnliga rollerna man få inom musikal.

Under hösten och våren blir Göteborg hennes nya hemstad, dit hon flyttar med sin man och två barn, 6 år och 8 månader.

- Jag har aldrig varit här tidigare, säger hon vid pressträffen i samband med presentationen av Göteborgsoperans kommande program.

För Robert Noack, 31, har det blivit fler Göteborgsbesök. Men han minns det första med tvivelaktigt minne.

- Jag sökte till scenskolan 2001 och sprack, säger han.

I stället blev det Malmö några år senare och därefter gick han i princip ut och direkt upp på scenen som Karl Oskar på Svenska teatern i Helsingfors.

"Blir en ny resa"

Scenparet Ylipää-Noack ser fram emot att stå på scenen i Göteborg.

- Vi hoppas väl inte att det bara blir att hoppa in i våra roller igen. Vi vill i stället hitta något nytt, för det är ju delvis en ny ensemble och det blir en ny resa, säger Robert Noack.

- Men vi hoppas på att få till samma intimitet som i Helsingfors. Även om det blir på en mycket större scen här, säger Maria Ylipää.

"Kristina från Duvemåla" har spelats sedan 1995

90-talet: Ekborg & Sjöholm i huvudrollerna

Björn Ulvaeus och Benny Anderssons musikal hade premiär 1995 på Malmö musikteater.

Då hade Helen Sjöholm (Kristina), Anders Ekborg (Karl Oskar), Peter Jöback (Robert) och Åsa Bergh (Ulrika) huvudrollerna.

Uppsättningen och huvudrollsinnehavarna fortsatte sedan till Göteborg (1996) och Stockholm (1997).

10-talet: Finska ensemblen flyttar med till Göteborg

2012 hade musikalen premiär på Svenska teatern i Helsingfors, då med Maria Ylipää (Kristina), Robert Noack (Karl Oskar), Oskar Nilsson (Robert) och Birthe Wingren (Ulrika) i huvudrollerna. Denna kvartett kommer ha kvar sina roller vid Göteborgsoperans uppsättning med premiär 25 oktober 2014. Regissör blir, som vid 90-talsuppsättningarna, Lars Rudolfsson.