Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Inspektör hotades – efter Estelles Metallica-konsert

Prinsessan Estelle gick på Metallica-konserten i Göteborg Foto: JONAS LINDSTEDT/TT / TT NYHETSBYRÅN

En av Miljöinspektörerna som var med under Estelles Metallica-konsert har i efterhand blivit utsatt för hot.

– Vi ser väldigt allvarligt på detta, säger Anna Ledin, direktör på Miljöförvaltningen.

Metallica-konserten i Göteborg förra veckan gästades av prinsessan Estelle, 7 år. GT rapporterade bland annat om att Göteborgs miljöförvaltning ville ha svar från Got Event varför någon under 13 år blev insläppt. 

Miljöförvaltningen ville att kommunen skulle redovisa sin ståndpunkt samt var prinsessan Estelle befann sig under konserten.

Några dagar efter konserten utsattes en av miljöinspektörerna för rasistiska hot, vilket P4 tidigare rapporterat om.

Inspektören själv menar att hoten grundar sig i en felaktig rubrik i Aftonbladet där det lät som att Miljöförvaltningen skulle utreda kungafamiljen, något som en anonym person reagerade starkt på.

Anna Ledin är direktör på Miljöförvaltningen Göteborg och förklarar att hot av denna typ är något som myndigheten ser allvarligt på.

– Vi ser väldigt allvarligt på det eftersom det blir ett hot mot våra möjligheter att rättssäkert och oberoende bedriva vårt uppdrag som är myndighetsutövning enligt bland annat miljöbalken, säger Anna Ledin. 

Rockbandet Metallica spelade på Ullevi den 9 juli. Foto: JOHAN VALKONEN

Utredningen var inte riktad mot kungafamiljen

Hoten spelades in anonymt på miljöinspektörens telefonsvarare och händelsen har polisanmälts. Anna Ledin förklarar att sådana här hot är något som inspektörer råkar ut för.

– Det är både miljö- och livsmedelsinspektörer som blir utsatta för hot. Vårt uppdrag är att se om lagstiftning följs för att skydda människor från att bli skadade, vi är inte ute efter att sätta dit någon, säger hon.

Anna Ledin förklarar att utredningen kring Metallica-konserten inte var riktad mot Estelle eller kungafamiljen. I stället handlade det om barns säkerhet och potentiell risk för hörselskada.

– Vårt uppdrag är att se om riktvärdena för hur höga ljudnivåer får vara klarades när publiken är över 13 år, som var åldersgränsen för den aktuella konserten, säger Anna Ledin.

Hon förklarar att barns öron inte klarar av samma ljudnivåer som vuxnas öron.

– När vi fick veta att det fanns ett barn under 13 år på området så måste vi kontrollera var det befann sig, för att säkerställa att det inte hade utsatts för ljudnivåer som kan skada barns hörsel, säger Anna Ledin, direktör på Miljöförvaltningen i Göteborg.