Ingvar Oldsbergs svåra smärtor – lever isolerad

Detta är Ingvar Oldsberg.
Ingvar Oldsberg.
Foto: HENRIK JANSSON
”Det här kan inte fortgå”, säger Ingvar Oldsberg.
Foto: HENRIK JANSSON

Ingvar Oldsbergs fysiska värld har successivt blivit allt mindre under de senaste åren.

Svåra smärtor gör varje steg till en utmaning, och för att överhuvudtaget kunna sova om nätterna tvingas han äta både sömn- och värktabletter.

– Det här kan inte fortgå, säger tv-legendaren.

Håll er hemma och undvik folksamlingar. Det har varit myndigheternas återkommande mantra under större delen av 2020.

Ingvar Oldsberg, 75, följer råden, men inte av rädsla för att smittas av corona – det är bara så hans vardag ser ut nuförtiden.

En ständig smärta i rygg, knän och höfter tvingar honom att tillbringa merparten av dagarna i sin våning i Vasastan i Göteborg.

– Man hinner med ett kvartssamtal under den tid det tar för mig att ta mig till köket. Jag rör mig väl 30 centimeter framåt per steg ungefär, berättar Oldsberg.

– Mitt område att röra mig på är begränsat. Det är en krävande resa bara att gå till Vasaplatsen.

”Kan inte fortgå”

Problemen har pågått i tre års tid, berättar Ingvar Oldsberg, och successivt har de blivit allt värre. Frustrationen gentemot vården är stor.

– Jag förstår om pandemin sätter stopp för ingrepp, men det här ligger ju långt tillbaka i tiden. Jag har varit runt på en mängd kliniker, men fortfarande har ingen kunnat hjälpa mig.

Ingvar Oldsberg och sambon Maria Sandeblad firar julen ensamma.
Foto: TORBJÖRN SELANDER

För att hantera värken medicinerar han dagligen.

– Jag äter både sömntabletter och värktabletter för att kunna sova. Men det går ju inte att hålla på med det i all oändlighet. Det här kan inte fortgå, säger Ingvar Oldsberg.

Den folkkäre tv-mannen håller dock humöret uppe. Han har inte gett upp hoppet om att hitta en lösning på sina fysiska problem och är tacksam för mycket i livet.

Ingen familjejul

– Jag är alldeles oerhört positiv. Jämfört med hur många andra har det i världen så är det här en bagatell. Det finns människor som lever i flyktingläger, som inte har mat för dagen och som saknar tillgång till sjukvård och vaccin. Man får sätta saker och ting i perspektiv.

Oldsbergs jul kommer, som för så många andra svenskar, att gå i coronans tecken. Någon familjehögtid, undantaget sambon Maria Sandeblad, blir det inte i år.

– Julafton är ju också den enda dagen på året man kan känna sig riktigt säker, för då bär ju i alla fall en person av tradition mask, säger Ingvar Oldsberg med ett skratt.


Se också: Oldsberg om livet efter ”Bingolotto”

Arkivklipp: Oldsberg om livet efter ”Bingolotto”.