Ingvar Oldsberg tvingas ta elchocker

När Ingvar Oldsberg var inlagd på Mölndals sjukhus för att få en elchock för sitt hjärta, bestämde han sig för att skämta lite med vårdpersonalen.
Foto: Anders Ylander
Det var på Mölndals sjukhus som Ingvar Oldsberg fick elchockerna.
Foto: Robin Aron
Ingvar Olsdberg har haft hjärtproblem i ett par år, och för en dryg månad sedan fick han en pacemaker inopererad.
Foto: Anders Ylander

Ingvar Oldsbergs hälsoproblem fortsätter efter hjärtoperationen.

Han har under en tid haft problem med hjärtflimmer och tvingas nu till elchockbehandling.

– Det behövs för att få hjärtat i sinusrytm, berättar Oldsberg.

Ingvar Oldsberg har haft hjärtproblem i ett par år, och för en dryg månad sedan fick han en pacemaker inopererad för att komma tillrätta med sin låga puls. Men ingreppet gick fel - och Oldsberg fick omedelbart lägga sig under kniven igen, vilket GT skrivit om tidigare.

– Det är oerhört sällsynt att en sådan operation går fel. Enligt mina läkare har det inte hänt på 25 år, säger Oldsberg.

Andra gången gick det dock bättre, och den nya pacemakern fungerar som den ska. Men den folkkäre tv-profilen har även haft problem med att hjärtat slår i otakt, så kallat hjärtflimmer.

Varnar för tio nya år

Elchocker får hjärtat att slå rätt igen, att jobba i så kallad sinusrytm, och med pacemakern inopererad är förhoppningen stor att problemen inte ska komma tillbaka igen.

Om de gör det så kommer Ingvar att tvingas ta fler elchocker.

Men programledarskapet för Bingolotto är alltså inte i fara.

– Nej, inte alls. De får nog snarare hissa varningsflagg för att jag hakar på i tio år till nu. När du har flimmer så tappar du 20-25 procent i kapacitet, och efter elchockerna känner jag redan att det går väldigt mycket lättare att gå och röra på sig, säger Ingvar Oldsberg.

För läkarna på Mölndals sjukhus var behandlingen med elstötar en helt vanlig rutinåtgärd. Men just denna patient är allt annat än vanlig.

När de knäppte upp skjortan på den nedsövde tv-giganten, fick de sig en rejäl överraskning.

Hellenius inspirerade

Synen som mötte dem var oväntad. TV-profilen hade en Bingolotto-tatuering på högra bröstet.

– Det blev lite garv där kring operationsbordet, säger Oldsberg.

I senaste Bingolotto-programmet i söndags hade Ingvar Oldsberg TV4-kollegan David Hellenius som gäst. I programmet berättade Hellenius bland annat om en ny tv-serie som han är med i. Serien handlar om en krisande 40-åring, som gör allt för att bli lite häftigare. Bland annat skaffar han en tatuering.

– Då drog jag upp skjortan och visade David att jag också har en tatuering. En Bingolotto-tatuering på högra bröstet, säger Oldsberg.

"Tatueringen" är dock gjord i vattenfärg, och går lätt att tvätta av med vanlig tvål och vatten.

Skämtet blev lyckat, och den skojfriske 70-åringen bestämde sig för att behålla "tatueringen" ett par dagar till. Han hade nämligen en tid inbokad på Mölndals sjukhus för att få en elstöt, för att komma tillrätta med sina hjärtflimmerproblem, och ville bjuda läkarna på en överraskning.

Underlättar med leenden

– Jag berättade ingenting i förväg, så när de knäppte upp skjortan blev det lite garv där kring operationsbordet. De undrade nog var det var frågan om, säger Oldsberg.

Några i vårdpersonalen hade emellertid sett det senaste Bingolotto, och kunde förklara för det andra att Ingvar fortfarande var vid sina sunda vätskor. Och patienten själv är nöjd med tilltaget.

– Det underlättar alltid med lite leenden på sjukhus.

"Bingolotto-tatueringen" har nu gjort sitt och Oldsberg kommer att tvätta bort den. Och någon permanent ersättare till den tillfälliga tatueringen, det blir det inte. Eller?

– De är väl i så fall en förhandlingsfråga med Bingolotto, säger Oldsberg med ett skratt.