In Flames. Foto: Lennart Rehnman
In Flames. Foto: Lennart Rehnman

In Flames söker efter inspiration – i Berlin

Publicerad

David Bowie, Iggy Pop, Depeche Mode - och In Flames. I veckan åker det svenska metalbandet till Berlin för att spela in i klassiska Hansa Tonstudio.

– Jag fick gåshud när jag besökte studion, säger sångaren Anders Fridén.

Efter att In Flames sålde sin studio i Göteborg har det mångmiljonsäljande metalbandet letat efter en ny inspelningsplats. När sångaren Anders Fridén tidigare i år besökte Hansa Tonstudio i samband med en musikbranschkonferens insåg han att jakten var över.

– Det var som när man går in i en vacker kyrka. Jag är inte särskilt religiös av mig men man känner ändå en tyngd, det är andäktigt på något sätt. Det här var samma känsla, säger han.

Hansa Tonstudio är en av världens mest legendariska studios där artister som David Bowie, U2, Nick Cave och Iggy Pop har spelat in klassiska album.

"Smittas av atmosfären"

Studion är dock inte känd för metalinspelningar men resten av In Flames nappade ändå på Anders Fridéns idé om att spela in nästa album där.

– Vi går ju inte in med nitbälten och skriker "hårdrock". Nu råkar det vara det uttryck vi har men som band är vi så mycket mer. Vi vill göra en bra skiva med bra personer och förhoppningsvis smittas av atmosfären, säger Anders Fridén.

Inom kort åker In Flames till Berlin för att spela in under sex veckor. Med sig har de samma grupp av människor som jobbade med deras senaste album och inspelningen ska sedan mixas av svensken Michael Ilbert som huserar i ett av Hansas studiorum.

Anders Fridén tror att hela bandet kommer att må bra av att byta miljö och kunna arbeta tillsammans utan distraktioner.

– Den förra skivan blev så bra att man skulle ha tävlat med sig själv om man gjorde den nya på samma sätt. Jag vill börja om på nytt, då är det viktigt att vara på en annan plats, säger han.

En del av historien

Samtidigt gillar han tanken på att bli en del av Hansa Tonstudios historia - inte minst för att ett av hans favoritband, Depeche Mode, också jobbat i studion. En av låtarna som britterna spelade in där, "Everything counts", tolkade för övrigt In Flames på sitt tredje album "Whoracle".

– Ja, det är ju precis som du säger. Cirkeln sluts. Det är skitcoolt och väldigt mäktigt för mig personligen, säger Anders Fridén.

In Flames-fansen behöver dock inte vara oroliga för att de inte ska känna igen sig när den nya skivan kommer ut - vilket förmodligen blir under våren.

– Vi tar avstamp i förra skivan och vår historia samtidigt som vi som vanligt försöker ge det en twist, exakt vad det är brukar utkristallisera sig på plats, säger Anders Fridén.

TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag