Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

In Flames söker efter inspiration – i Berlin

In Flames.
Foto: Lennart Rehnman

David Bowie, Iggy Pop, Depeche Mode - och In Flames. I veckan åker det svenska metalbandet till Berlin för att spela in i klassiska Hansa Tonstudio.

– Jag fick gåshud när jag besökte studion, säger sångaren Anders Fridén.

Efter att In Flames sålde sin studio i Göteborg har det mångmiljonsäljande metalbandet letat efter en ny inspelningsplats. När sångaren Anders Fridén tidigare i år besökte Hansa Tonstudio i samband med en musikbranschkonferens insåg han att jakten var över.

– Det var som när man går in i en vacker kyrka. Jag är inte särskilt religiös av mig men man känner ändå en tyngd, det är andäktigt på något sätt. Det här var samma känsla, säger han.

Hansa Tonstudio är en av världens mest legendariska studios där artister som David Bowie, U2, Nick Cave och Iggy Pop har spelat in klassiska album.

"Smittas av atmosfären"

Studion är dock inte känd för metalinspelningar men resten av In Flames nappade ändå på Anders Fridéns idé om att spela in nästa album där.

– Vi går ju inte in med nitbälten och skriker "hårdrock". Nu råkar det vara det uttryck vi har men som band är vi så mycket mer. Vi vill göra en bra skiva med bra personer och förhoppningsvis smittas av atmosfären, säger Anders Fridén.

Inom kort åker In Flames till Berlin för att spela in under sex veckor. Med sig har de samma grupp av människor som jobbade med deras senaste album och inspelningen ska sedan mixas av svensken Michael Ilbert som huserar i ett av Hansas studiorum.

Anders Fridén tror att hela bandet kommer att må bra av att byta miljö och kunna arbeta tillsammans utan distraktioner.

– Den förra skivan blev så bra att man skulle ha tävlat med sig själv om man gjorde den nya på samma sätt. Jag vill börja om på nytt, då är det viktigt att vara på en annan plats, säger han.

En del av historien

Samtidigt gillar han tanken på att bli en del av Hansa Tonstudios historia - inte minst för att ett av hans favoritband, Depeche Mode, också jobbat i studion. En av låtarna som britterna spelade in där, "Everything counts", tolkade för övrigt In Flames på sitt tredje album "Whoracle".

– Ja, det är ju precis som du säger. Cirkeln sluts. Det är skitcoolt och väldigt mäktigt för mig personligen, säger Anders Fridén.

In Flames-fansen behöver dock inte vara oroliga för att de inte ska känna igen sig när den nya skivan kommer ut - vilket förmodligen blir under våren.

– Vi tar avstamp i förra skivan och vår historia samtidigt som vi som vanligt försöker ge det en twist, exakt vad det är brukar utkristallisera sig på plats, säger Anders Fridén.

TT

In Flames

Bildades i Göteborg 1990. In Flames har sålt tre miljoner album och är i dag ett av världens största band inom genren melodisk death metal.

Medlemmar: Anders Fridén, sång, Björn Gelotte, gitarr, Niclas Engelin, gitarr, Peter Iwers, bas och Daniel Svensson, trummor.

Album: "Lunar strain" (1994), "The Jester race" (1995), "Whoracle" (1997), "Colony" (1999), "Clayman" (2000), "Reroute to remain" (2002), "Soundtrack to your escape" (2004), "Come clarity" (2006), "A sense of purpose" (2008) och "Sounds of a playground fading" (2011).

Aktuella: Åker i veckan till Berlin för att spela in ett nytt album i Hansa Tonstudio.


TT