Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Galenskaparnas scenograf dog i fallolycka i hemmet

Rolf Allan Håkanson blev 69 år.Foto: Kulturtuben
Roy & Roger, Anders Eriksson och Jan Rippe, i TV-serien ”Macken”, en av många succéer där Rolf Allan Håkanson var delaktig.Foto: LEIF GUSTAFSSON
Anders Eriksson, till vänster, berättar om sorgen efter vännen.Foto: JAN ELLSINGER / Pressbild Galenskaparna

Rolf Allan Håkanson, en viktig kugge i Galenskaparna och After Shave, har avlidit. Han blev 69 år.

Dödsorsaken var en fallolycka i hemmet.

– Han var med oss sedan starten 1982. Det är klart att vi alla har en stor sorg, säger Anders Eriksson i humorgruppen.

Det är humorgruppens bolag ”Kulturtuben” som gått ut med ett pressmeddelande om Rolf Allan Håkansons död. Man skriver:

Vi är djupt ledsna över att meddela att vår högt uppskattade scenograf, kollega och vän Rolf Allan Håkanson har gått bort.

Rolf Allan Håkanson var konstnär, scenograf och grafisk formgivare. Han gjorde bl a alla affischer och scenografier till Galenskaparnas och After Shaves föreställningar och medverkade också i flera av gruppens tv-program. Rolf Allan blev 69 år.”

Speciell humor

Vännen Anders Eriksson i Galenskaparna och After Shave:

– Han satte sin prägel på det vi gjorde på många sätt. Rolf Allan hade en väldigt annorlunda humor och den inspirerade oss mycket genom alla år, berättar Anders Eriksson.

Han berättar vidare att alla i humorgruppen tillsammans med Rolf Allan Håkansons närmast anhörige hade ett känslosamt möte med anledning av hans bortgång tidigare i veckan.

Där väcktes många minnen till liv och man bestämde också gemensamt att gå ut med ett pressmeddelande.

Många fans minns

– Han är ju välkänd av de som gillar det vi gjort och syntes ju också en del i tv-produktioner som vi gjorde. Jag minns framför allt sketcher han gjorde ihop med Per (Fritzell) med sjömanstema i ”En himla många program”. Hans figur ”Valerius Hansson” tror jag många minns, säger Anders Eriksson.

Håkanson stod också för de karaktäristiska affischerna och omslagen till Galenskaparna & After Shaves alla produktioner.

2005 belönades Håkanson med privatteatrarnas pris Guldmasken för sin scenografi till ”Lyckad nedfrysning av Herr Moro”.

– Det första han gjorde var en skiss till ”Skruven är lös”, vår första revy från 1982. Vi saknar honom innerligt, säger Anders Eriksson.

 

LÄS MER: Oväntade anledningen att ”Macken” las ner