Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon isoleras på öde ö – för att kolla på filmer

Lisa Enroth ska isoleras i en vecka för att titta på film.
Foto: OLA KJELBYE / Pressbild
Lisa Enroth ser fram emot att få vara isolerad i sju dagar.
Foto: OLA KJELBYE

På en avlägsen ö ska en ensam person få titta på film i sju dagar. 

Det är idén som ”Göteborg Film Festival” presenterade tidigare i år. 

12 000 ansökningar senare har en person valts ut – och det blir akutsjuksköterskan Lisa Enroth, 41, från Skövde. 

– Herregud, det här kommer bli så roligt, säger hon. 

Det har blivit lite krångligare att ordna festivaler under coronapandemin. Men: Intresset för att delta verkar inte ha minskat. 

När arrangörerna bakom ”Göteborg Film Festival” presenterade sin idé om ”The Isolated Cinema på Pater Noster” sökte hela 12 000 personer, enligt festivalen själva. 

Idén är att en ensam person – utan familj, vänner eller mobiltelefon – ska isoleras i fyren Pater Noster i en vecka. Där ska personen få föra en videodagbok men framför allt: Titta på film. 

Och det blir akutsjuksköterskan Lisa Enroth, 41, från Skövde som får chansen: 

– Herregud, det här kommer bli så himla roligt! Jag har inom mitt jobb i vården lyssnat, topsat och tröstat i evigheter känns det som. Tömt mig själv på energi. Vinden, havet och möjligheten att få ta del av en annan verklighet under en vecka lockar mig, säger hon i ett pressmeddelande. 

Här, på Pater Noster, ska Lisa enroth titta på film i sju dagar.
Foto: Pressbild / Pressbild

Bor i fyrvaktarbostad

Lisa Enroth har ett stort intresse och är bland annat med i den lokala filmföreningen i sin hemstad. 

I sin vardag försöker hon pussla ihop sitt arbetsschema efter filmutbudet. 

När hon nu isoleras på Pater Noster blir det i en bostad som tidigare har tjänat som hem för fyrvaktarfamiljer. Platsen är också ett statligt byggnadsminne sedan 2015 och ett populärt resmål för både svenskar och utländska turister. 

Från festivalens sida säger man att trycket varit högt – men att det har krävts noga överväganden innan man valt en vinnare: 

– Att välja en person bland 12 000 ansökningar var inte lätt, men Lisa gjorde ett starkt intryck på oss redan med sitt brev. De intervjuer och tester som hon sedan fick genomgå stärkte vår bild av henne som den rätta kandidaten. Det känns i denna tid extra roligt att kunna ge denna upplevelse till en av alla hjältar i vården som kämpar mot Covid-19, säger Mirja Wester, VD för Göteborg Film Festival.'