Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hemligheterna bakom frågorna i ”På Spåret"

Fredrik Lindström och Kristian Luuk har varit domare respektive programledare i På Spåret sedan 2009. Foto: BO HÅKANSSON
Fredrik Lindström och Kristian Luuk skriver gärna själva ledtrådarna till resmålen. ”Det har de väldigt roligt med” säger frågeredaktören Jenny Svensson. Foto: SVT

Filmteam som i hemlighet reser över hela världen och medverkande som får ge tysthetslöfte.

Allt för att inte resmål och frågesvar ska avslöjas.

Här är spelet bakom kulisserna i ”På spåret”.

– Vi är väldigt hemliga. Vi pratar inte ens med kolleger på SVT om våra resplaner, säger Jenny Svensson som är programmets frågeredaktör.

SVT:s långkörare ”På spåret” har sänts sedan 1987. Det råder stort hemlighetsmakeri bakom frågorna i programmet och när de tävlande tar plats i sina tågkupéer är det bara åtta personer som i förväg känner till vilka resmålen är.

Den innersta kärnan är frågeredaktören Jenny Svensson och ett par andra frågeskrivare, producenten Charles Franz, domaren Fredrik Lindström och programledaren Kristian Luuk, samt det filmteam som varit på plats på resmålen.

– Vi är väldigt hemliga, vi pratar inte ens med kolleger på SVT om våra resplaner. Reportern och fotografen som är ute och reser får inte lägga upp någonting alls på sociala medier, säger Jenny Svensson.

Jenny Svensson är frågeredaktör för ”På Spåret”. För varje säsong konstrueras 234 frågor, berättar hon. Foto: Privat

 

Hemligheten bakom ”På Spåret”

Och när teamet besöker platser i Sverige gäller det att få inblandade personer att inte skvallra.

– Vi ber alla vi träffar på svenska orter att vara tysta om sin medverkan. De kan handla om ett halvår innan programmet sänds. Det funkar oftast, konstaterar Jenny Svensson.

Programmen spelas in flera månader i förväg och även studiopubliken lyckas hålla tyst med vad de får höra. Varje säsong konstrueras totalt 234 frågor.

– Vår publik vid inspelningarna i oktober är trogna fans och skulle inte drömma om att läcka svaren, vad vi vet. Däremot kan de ju sitta i soffan hemma när programmet sänds och briljera.

Amie Bramme Sey och Gunnar Bolin medverkar i fredagens semifinal. Foto: BO HÅKANSSON / SVT
Gunnar Wetterberg och Parisa Amiri tävlar också i den första semifinalen fredag 8 februari. Foto: SVT

39 städer under en säsong i ”På Spåret”

Att konstruera frågorna är en lång process förklarar Jenny Svensson som redan börjat med nästa säsong.

– Vi måste planera resorna ut i världen lång tid i förväg. Vi väljer städer över hela världen och försöker ha en så stor spridning som möjligt. Det blir 39 städer under en säsong, en tredjedel världsstäder, en tredjedel Europa och en tredjedel Sverige och grannländerna, berättar hon.

Vilka tävlande som får vilka resmål är en slump. Frågorna anpassas aldrig efter deltagarna som alla genomgår ett castingtest innan de får medverka i programmet.

– Då får de känna på hur det är att vara med och vi ser vilken nivå de ligger på. Man ska ha en del kunskap, men också kunna bjuda på sig själv, skratta och ta en motgång utan att frysa till is om svaret blir fel, säger Jenny Svensson.

Fredrik Lindström och Kristian Luuk gillar att göra luriga formuleringar till ledtrådarna. ”Till fyra poäng ska det vara normalsvår allmänbildning, sedan blir ledtrådarna snällare. I början kan det vara rena vilseledningar för att lura deltagarna lite” berättar frågeredaktören Jenny Svensson. Foto: BO HÅKANSSON

 

Kritiken mot ”På Spåret”

Programmet har ibland fått kritik för att frågorna blivit för svåra.

– Frågorna är på samma nivå som de alltid varit. Lagen får ungefär samma poäng som de brukar. Det är väldigt slumpartat vad man tycker är lätt och svårt. Vi mixar lätta och svåra frågor, är svaret från Jenny Svensson.

Frågorna testas i särskilda fokusgrupper, och frågor som ingen lyckas svara rätt på eller upplevs som ointressanta tas bort.

Går det att förbereda sig för ”På spåret”?

– Ja visst. Ett tips är att läsa resesajter och kolla de tio största sevärdheterna i varje stad. Då kan man klara sig långt. Och det är bra att vara lite göteborgsvitsig för att knäcka ledtrådarna, säger Jenny Svensson.

Annons:
Expressen Refunder Julklappar

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!