Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemligheten bakom Lill-Lindfors tros-kupp

Lill Lindfors chockade tittarna då hon stod i direktsänd tv i bara trosorna.Foto: Torbjörn Andersson
Snabbt efter Lill Lindfors "tappat" kjolen fixar hon en ny från tröjan.Foto: Torbjörn Andersson
Aino Börgesson-Fägerwall var en av få personer bakom kjol-kuppen 1985.
Conchita Wurst.Foto: Frank Augstein
Lordi.Foto: Christian Örnberg
Björn Skifs 1978.Foto: Lars Nyberg
Siw Malmqvist 1961.Foto: Jan Delden
1 / 7

Den spektakulära händelsen då Lill Lindfors plötsligt tappade kjolen i direktsändning i Eurovision Song Contest har blivit tv-historia.

Aino Börgesson-Fägerwall var en av få personer bakom kuppen 1985.

– Jag tänkte väl bara att vi är ju lite mer fritänkande i Sverige. Jag tyckte det hela var helt fantastiskt, säger Aino Börgesson-Fägerwall.

Andra galna Eurovision-ögonblick:

CONCHITA WURST BLIR "SKÄGGIGA DAMEN"

Conchita Wurst.Foto: Frank Augstein

2014: Dragartisten Conchita Wurst framför sin låt "Rise like a phoenix" i skägg och vinner hela tävlingen. Vinsten får stort genomslag i hbtq-kretsar och kallas "en seger för öppenhet och mångfald". Något som en rörd Conchita själv hävdar i segerintervjun efteråt. Efter tävlingen har Conchita Wurst också kallats för "den skäggiga damen".

ISLAMISTISKT HOT SKAKAR TÄVLINGEN

2012. Det här året skulle Azerbajdzjan arrangera finalen – men ett terrorhot från en ryskspråkig islamistsajt skakade föreberedelserna. På en sajt riktade islamistgruppen ett hot som togs på stort allvar, och där gruppen kallade schlager-EM för "en mardröm för alla muslimer".

– Djävulens krafter, perversa och homosexuella från hela världen ska inte tro att de kan komma till det land där blod från rättrogna muslimer har flutit. De kommer oundvikligen att attackeras, stod det i en artikel som publicerades på gruppens hemsida.

Med en rigorös säkerhet kring arrangemanget, hölls tävlingen ändå – och en viss Loreen vann överlägset.

ÖKÄND SABOTÖR I SPANIENS BIDRAG

I Oslo, 2010, fick Spaniens bidrag plötsligt en extra deltagare på scenen. Daniel Diges, som framförde landets bidrag, fick sällskap av den ökände Jimmy Jump, som gjort sig ett namn genom att ta sig in i händelsernas centrum vid stora händelser och evenemang. Under framförandet dansande han med i numret tills vakter plockade av honom. Daniel Diges fortsatte som om ingenting har hänt.

Jimmy Jump greps senare av polis och dömdes att böta 15 000 norska kronor för sabotage. Spanien fick framföra sitt bidrag en gång till.

FINLÄNDSKA MONSTER KROSSAR ALLA

Lordi.Foto: Christian Örnberg

2006: Hårdrockarna Lordi från Finland klev upp på scenen i monsterkläder – och under hela vistelsen i Kiev visade de sig aldrig utan maskerna. Mediauppbådet kring finländarna var enormt och det spekulerades i internationella medier kring vilka personer som verkligen fanns bakom maskerna. Lordi krossade också all konkurrens och blev de första vinnarna någonsin från Finland och låten, "Hard rock hallelujah", blev den första hårdrockslåten någonsin att vinna tävlingen. Än i dag drömmer folk mardrömmar...

LESBISK KAOS-DUO SKAPAR KONTROVERSER

2003: Den lesbiska artistduon t.A.T.u representerade Ryssland i 2003 års Eurovision Song Contest och skapade rubriker – överallt! De var förhandstippade, men i Ryssland pratades det om att diskvalificera gruppen om de kysstes på scenen, som de själva "hotade" att göra. Väl på plats i Riga, Lettland, dök de då 18-åriga tjejerna inte upp till green room vid rösträkningen. I stället påstod de efteråt att de hade sex bakom scenen. De dissade också värdnationen och ska enligt uppgift ha dragit in 100 miljoner kronor i publicitetsvärde för Eurovision.

De själva tjänade nog en hygglig hacka, de också. När managern Ivan Shapovalov efter tävlingen fick frågan om det hade varit en bra vecka, flinade han mot GT/Expressens reporter och svarade: "Vad tror du?".

ISRAEL VILL STOPPA SIN ARTIST

1998 skulle transsexuella artisten "Dana International" uppträda för Israel – men hon mötte stort motstånd i hemlandet från ortodoxa judar och konservativa. Flera personer försökte stoppa hennes medverkan i tävlingen och biträdande hälsoministern i Israel kallade Dana för "en skam och styggelse för landet".

Men tji fick de – när Dana tog hem hela rasket och Israel året därpå fick arrangera tävlingen.

BJÖRN SKIFS RÅKAR SJUNGA PÅ LÅTSASSPRÅK

Björn Skifs.Foto: Lars Nyberg

1978: Björn Skifs sjöng Sveriges bidrag detta året och försökte skämta till det och göra en kupp. Tanken var att sjunga på engelska och därigenom riskera att bli diskvalificerad. Väl på scenen började han dock sjunga på svenska och blev så förvånad att han helt glömde av texten. Han insåg snabbt att bara svenskar skulle upptäcka att han sjöng fel så han började sjunga svenskliknande med obegripliga ord ett tag innan han hittade tillbaka till texten – och i dag är det ett stycke svensk schlagerhistoria.

FYRA VINNARE – OCH MASSIV BOJKOTT

1969: Det här året sändes ESC från Madrid i Spanien. Men när rösterna presenterades hände något märkligt – fyra länder hade fått lika många poäng, och i regelverket fanns ingen plan för detta. Spanien, Storbritannien, Nederländerna och Frankrike slutade till sist alla som vinnare och händelsen fick mycket kritik i efterhand. Så pass att flera länder bojkottade tävlingen året efter...

DIKATORN RIGGAR TÄVLINGEN (?)

1968. Tävlingen hölls det här året i Spanien. Men superfavoriten Cliff Richard fick se sig besegrad av otippade spanjorskan Massiel, som oväntat vann på hemmaplan.

För att hon hade den bästa låten? Tja, kanske. Kanske var det också så att tidigare spanske diktatorn Francisco Franco hade ett finger med i spelet. Efteråt kom nämligen uppgifter fram som pekade på att diktatorn riggat tävlingen.

SVENSK BESVIKELSE

Siw Malmqvist.Foto: Jan Delden

1961: Låten "April April" vann detta årets melodifestival. Den framfördes två gånger av två olika artister, nämligen Siw Malmkvist och Gunnar Wiklund. Vid melodifestivalens början var det större fokus på själva låten och varken Siw eller Gunnar representerade Sverige i Eurovision Song Contest. Det fick Lill-Babs göra. I Eurovision Song Contest gick det sedan inte särskilt bra och Sveriges bidrag slutade på en 14:e plats utan 16 möjliga. Det dåliga resultatet skapade nationell besvikelse.

1985 var Sverige värdnation för Eurovision Song Contest. Den stora tävlingen hölls i Scandinavium, Göteborg.

Men efter alla framträdanden och innan röstningen stängts gjorde programledaren Lill Lindfors något oväntat. Hon tappade kjolen. Men snabbt skapade hon en ny kjol genom att veckla ut sin tröja.

Händelsen är något de flesta minns från tävlingen.

– Det gjordes som ett tack till alla de som satt kvar och väntade och inte gick och kokade kaffe när omröstningen skedde, säger Aino Börgesson-Fägerwall som arrangerade tv-sändningen.

Göteborgaren Aino Börgesson-Fägerwall var en av de få som visste om att det skulle ske. Hon jobbade som scriptare, en person som förvarnar för alla händelser i en direktsändning.

– Jag var med och jag var en av de få som visste om det, säger Aino Börgesson-Fägerwall.

Genomtänkt kupp

Själva kuppen var ett väl genomtänkt tilltag.

– Det var upplagt med trådar och sådant. Så när hon reste sig på den lilla snutten hon satt på så åkte kjolen av. Sen hade det sytts ett överdrag så hon bara kunde lägga ner den sen. säger Aino Börgesson-Fägerwall.

Men någon särskild övning behövde inte Lill Lindfors.

– Hon fick inte göra det många gånger alls. Jag tror att det repeterades bara en gång och sen var det direktsändning. Det gick galant vettu! säger Aino Börgesson-Fägerwall.

Aino Börgesson-Fägerwall var dock lite nervös inför sändning.

– Jag var bara lite allmänt nervös att sända för så många människor. Det är inte var dag man får vara med om den sändningen. Det var många kameror som skulle hållas reda på, säger Aino Börgesson-Fägerwall.

Provocerande tilltag

Men tilltaget gjorde många provocerade.

– Du förstår vilket ramaskri detta blev. Det var vissa som blev urförbannade. Sen förbjöds detta då repetitionerna inte får avvika från sändningen, säger Aino Börgesson Fägerwall.

Men hon var inte beredd på de starka reaktionerna.

– Jag hade så mycket att göra. Jag tänkte väl bara att vi är ju lite mer fritänkande i Sverige. Jag tyckte det hela var helt fantastiskt, säger Aino Börgesson Fägerwall.

"Har satt sina spår"

Hon menar att showen och den spektakulära kjolhändelsen är ett minne för livet.

– Detta är någonting som alla kommer ihåg. Vem du än pratar med som var med 1985 kommer alltid ihåg när Lill Lindfors tappade kjolen. Det har satt sina spår, säger Aino Börgesson Fägerwall.

På SVT:s öppna arkiv kan man se "Eurovision Song Contest Göteborg 1985 Bakom kulisserna".