Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Harrysons comeback – efter svåra sjukdomen

Vem är Peter Harryson?
Peter Harryson har inga planer på att lägga av showandet.Foto: HENRIK JANSSON
Robert Wells, Peter Harryson och Anders Berglund var en trio i ”Så ska det låta” i SVT under många år.Foto: SVERIGES TELEVISION AB
Peter trodde länge att han skulle bli fast i en rullstol, men i dag kan han gå kortare sträckor utan hjälpmedel.Foto: NORA LOREK

För ett år sedan föll Peter Harryson, 71, ihop i sitt hem och fördes till sjuhus.

I femton veckor svävade han mellan liv och död och saknade framtidsutsikter, men nu är han på benen igen och 2020 återvänder han för att ägna sig åt det han gjort i hela sitt liv – att underhålla.

För trots att han är pensionär kommer han aldrig att kunna släppa konsten.

– Nej, jag tror faktiskt aldrig jag kommer att kunna lägga av helt, berättar Harryson.

Det var på Luciadagen 2018 som den folkkäre skådespelaren och ”Så ska det låta”-profilen Peter Harryson fördes till sjukhus efter att han tappat medvetandet i sitt hem i Linnéstaden i Göteborg.

– Jag trillade ihop hemma, förklarar han.

Harryson hade drabbats av en allvarlig blodförgiftning och under en 15 veckor lång sjukhusvistelse kämpade han för att klara livhanken.

– Jag vaknade till liv ordentligt först i mars egentligen och innan dess hade jag till stor del varit helt borta. Jag var vid medvetande, men jag kommer inte ihåg mycket av den tiden, berättar han.

”Jag såg framför mig ett liv i rullstol”

När det var som tuffast hade Peter Harryson svårt att tänka på framtiden och den långa sjukhusvistelsen hade sargat hans kropp.

– Jag såg framför mig ett liv i rullstol, som bäst, berättar han.

Räddningen blev bland annat ett samtal från regissören Colin Nutley med en förfrågan om att medverka i säsong 2 av serien ”Bröllop, begravning och dop”.

– Jag blev otroligt glad. Plötsligt kände jag att det fanns ett liv efter sjukhuset och jag hade något att kämpa för, säger han.

Har arbetade som skådespelare i 54 år

Inspelningarna inleddes i oktober och säsongen är nu färdiginspelad. Men Peter Harryson har inte fått nog.

Han har varit verksam som skådespelare i 54 år, efter att ha börjat spela teater som 13-åring och nästa år har han redan ett par knäck inbokade.

Bland annat återförenas han med sina gamla parhästar Robert Wells och Anders Berglund, som satt bakom varsitt piano under de många år Harryson ledde så ska det låta.

– Det blir en föreställning som bygger på den andan som vi hade i ”Så ska det låta”. Vi har jäkligt bra kemi och det ska bli skojigt att se om det funkar på scen, säger Peter Harryson.

Peter Harryson har varit verksam som skådespelare i 54 år. Här flankeras han av Lill-Babs och Inga Gill år 1974.Foto: LEIF R JANSSON/TT NYHETSBYRÅN

”Kommer aldrig kunna lägga av helt”

Vid sidan av skådespeleriet har han också sysslat en hel del med svensk vissång och tolkat bland annat Bellman, Evert Taube och Ruben Nilsson. Nästa sommar tar han med sig gitarristen Bengt Magnusson för ett gig på rökeriet på Åstol.

I dag tar sig Peter Harryson runt med hjälp av käpp eller kryckor, men han kan också gå kortare sträckor utan hjälpmedel och att lägga av med skådespeleriet och showandet finns inte på kartan.

– Nej, jag tror faktiskt aldrig jag kommer att kunna lägga av helt. Men slut är det på de dagar man hoppade och skuttade, det kan jag lova.

Hopp och skutt är väl ändå inget äldre herrar brukar ägna sig åt?

– Nej det är sant, men det tog en väldig tid att förstå att det var 71 jag fyllde i år och inte 41. Att det inte stämmer börjar sakta gå upp för mig, skrattar Harryson.

Spana in när Peter Harryson tar ton till en känd Beatles-låt.

LÄS MER: Så lever de populära SVT-profilerna i dag (PREMIUM)