Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Harryson berättar själv – kan inte gå

Peter Harryson var nära döden när han drabbades av en allvarlig blodförgiftning i mitten av december 2018. Nu är han hemma igen efter femton veckor på sjukhus.
Foto: NORA LOREK
Här är Peter Harryson utanför Sjömagasinet i Klippan i Göteborg i december 2017.
Foto: NORA LOREK
Peter Harryson bildade lag med Marika Willstedt och Anna Carlsson i comebacken i ”Så ska det låta”.
Foto: SVT/”Så ska det låta”

Folkkäre skådespelaren Peter Harryson, 71, svimmade hemma i lägenheten och fördes till sjukhus.

Där blev han kvar i 15 veckor – och det var nära att han inte kom hem igen.

– Jag var död. Jag dog på sjukhuset, berättar Peter Harryson.

Men livet kom tillbaka och nu håller han på att återhämta sig – bland annat måste han lära sig gå igen.

Nu mår han ”efter omständigheterna bra” men den folkkäre skådespelaren och tv-personligheten Peter Harryson har just lämnat en svår sjukdomsperiod bakom sig. 

– Det har varit en pärs. Det var nära, konstaterar han.

Samtidigt som Peter Harryson syntes i tv tidigare i år – i ”Så ska det låta” och tv-serien ”Bröllop, begravning och dop”– vårdades han på sjukhus för en svår blodförgiftning med komplikationer.

Han berättar att han haft problem med sitt ena ben i många år, ”med bensår och skit”, och i mitten av december förra året började han må sämre och sämre och svimmade hemma i lägenheten i Linnéstaden i Göteborg. Han fördes med ambulans till sjukhus. Och det var mycket allvarligt.

– Jag fick en äkta blodförgiftning. Sedan kom det slag i slag. Jag fick lunginflammation, njursvikt – och hjärtat stannade plötsligt. Det var allt på en gång, säger Peter Harryson och förklarar att det var efter ett dygn på sjukhuset som hjärtat slutade slå:

– Jag var död. Jag dog på sjukhuset. Men de fixade till det. Jag sitter ju här nu. Läkarna har varit fantastiska. De är otroliga. Jag kan inte säga ett ont ord om vården i Sverige.

Tv-profilen och skådespelaren Peter Harryson måste lära sig att gå igen efter den svåra blodförgiftningen som var nära att ta hans liv.
Foto: NORA LOREK

Peter Harrysons femton veckor på sjukhus

Peter Harryson vårdades på sjukhus i femton veckor, och sedan ett par veckor är han hemma i bostaden igen.

– Det går åt rätt håll, men jag kan inte gå. Jag håller på att lära mig gå igen, bland annat med hjälp av sjukgymnast. Annars är jag fullt pigg, står och sitter uppe. Infektionen är helt borta, säger han.

Den folkkäre skådespelaren och tv-personligheten tycker dock att det går lite för långsamt med rehabiliteringen.

– Men det får inte gå så fort säger de som kan det här. Jag längtar efter att komma i gång och jobba lite grann igen. Jag har massor av planer, men om de går att genomföra vet jag inte. Nu ska jag först bli helt frisk och lära mig gå. Så före midsommar tänker jag inte göra något. Sedan får vi se vad som händer, säger han.

Peter Harryson berättar om stödet från familj och vänner under sjukdomstiden. ”Alla människor har hört av sig”.

– De närmsta har ju varit fantastiska. Även mina vänner. Det har varit en otrolig uppställning. Bengt Magnusson, min bästa vän och gitarrist, har varit hos mig varje dag, säger han.

Peter Harrysons framtidsplaner

Peter Harryson och gitarrvirtuosen Bengt Magnusson från Göteborg har samarbetat i många år och rest runt i landet och framför sånger från den svenska visskatten.

– Bengt och jag ska ut och jobba ihop igen till hösten med vårt musikprogram. Det finns inte en mjölkpall i Sverige där vi inte har varit, säger Peter Harryson.

Hur är det med tv-tittarna, kommer de att få se dig igen i rutan?

– Det hoppas jag, men det vet jag ingenting om. Jag är ju pensionär så jag måste ta det lite lugnt också.

Peter Harryson med hustrun Lotta Harryson i november 2007.
Foto: TOMMY HOLL / IBL BILDBYRÅ

De senaste åren har Peter Harryson även kämpat med andra hälsoproblem. Han har haft svåra smärtor på grund av artros vilket också tvingade honom och hustrun Lotta att för några år sedan lämna Åstol i Bohuslän. I stället flyttade de till en lägenhet i Göteborgs innerstad.

Han har tidigare berättat att de onda knäna gjorde det svårt att gå i backarna och över stenar på ön, och att det är lättare i stan, även om han fått använda käpp.


”Är ingen tråkig ålder”

Nu siktar han alltså på att snart kunna vara ute och gå igen. Och i takt med att Peter Harryson piggnat till efter blodförgiftningen har intressena för livets goda kommit tillbaka.

– Jag börjar lyssna mer på musik, läsa och sånt. Och laga mat. Det håller jag på med just nu faktiskt, säger han medan vi pratar i telefon.

Det är en köttgryta som förbereds inför påskfirandet.

– Det kommer några vänner hem på påskafton, bland andra Bengt Magnusson, säger han.

Peter Harryson är optimist inför livet förklarar han. Även om han tycker att snacket om att 70 inte är någon ålder är trams.

– Det är det visst det. Men det är ingen tråkig ålder. Man är äldre, gammal. Man tillhör inte medelåldern ens en gång längre. Tar en stund innan man upptäcker det. Men när man kommit till ro med det så är det ganska skönt. Man tar varje dag som den kommer numera.