Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är Göteborgs nya jubileumsprylar

Elsa Boman gjorde kapsylöppnaren ”Räkan”.
Foto: Press / Press
Kapsylöppnaren.
Foto: Press / Press

Vad är egentligen den ultimata Göteborgsprylen? 

Inför stadens 400-årsjubileum nästa år har Göteborg & Co startat en tävling där göteborgarna själva får rösta – och nu har tre vinnare utsetts. 

Det visade sig bli en upplevelsebox, två plädar och en kapsylöppnare som nu ska säljas till allmänheten. 

Tävlingen heter GBG Form 2021 och vem som helst har kunnat skicka in prylar som ska kunna sägas representera Göteborg. 

39 bidrag har kommit in och sedan har en hemlig jury (som sägs bestå av internationellt kända formgivare, arkitekter och studenter) tagit ut tio finalister. 

Sedan har göteborgarna själva kunnat rösta på vilka prylar som är mest göteborgska – och i veckan presenterades vinnarna. 

Det blev inte tavlan, regnponchon eller smycket. Det blev en kapsylöppnare som ser ut som en räka, en upplevelsebox och två plädar. 

– Finalisterna visar hur olika tolkningen av Göteborg är i tio väldigt olika produkter, precis som vi önskade oss, säger Jessica Winnberg, producent på Göteborg & Co för Göteborgs 400-årsjubileum. 

Här är samtliga finalister som kunde ha blivit ”Göteborgspryl”.
Foto: Press

Husliknande box

Kapsylöppnaren ”Räkan” står Elsa Boman bakom. Den guldiga räkan ser nästan ut som ett smycke och kan, ifall den paras ihop med en likadan, bilda ett litet hjärta. 

 Själva idén kan tyckas ganska simpel, men ”Räkans” styrka ligger i den perfekta formsymbiosen mellan räka och kapsylöppnare. Jag tycker även det är kul att ge den lite av en kunglig touch genom att förgylla den. Jag är uppväxt på Västkusten vid havet och räkor har alltid fascinerat mig. Som mat, men även dess anatomi och det faktum att en räka aldrig simmar ensam, säger Elsa Boman till Vårt Göteborg

Therese Stråhle och Catrin Blomqvist, som gjorde upplevelseboxen säger att folk ska kunna titta på illustrationerna, hitta platserna och besöka dem. Prylen är nämligen en husliknande box där ett antal kort med illustrationer från Göteborgs olika stadsdelar finns. 

Pläden ”Varma Göteborg”.
Foto: Press
Elisabeth Dunker och Ulrika E. Engberg.
Foto: Press
En box med illustrationer från Göteborgs olika stadsdelar.
Foto: Press
Therese Stråhle och Catrin Blomqvist.
Foto: Press

Visas upp

Vinnarna i designtävlingen kommer senare att visas upp på Röhsska museet och sedan ska de tillverkas i fler exemplar. Sedan är tanken att man ska kunna köpa produkterna på bland annat turistbyrån i Göteborg. 

Till exempel plädarna, ”Varma Göteborg”, som Elisabeth Dunker och Ulrika E. Engberg står bakom. 

– Det känns jätteroligt och vi är ärade och exalterade över att få se vår idé förverkligas. Vi har inspirerats av byggnader som vi tycker är visuellt signifikativa i Göteborg och ska vi göra plädar av dem, säger Ulrika E. Engberg till Vårt Göteborg.