Håkan Hellströms musik blir musikal på operan

Under 2020 ska Håkan Hellström stå på Ullevi fyra gånger.
Foto: HENRIK JANSSON
Håkan Hellströms musik blir musikal på Göteborgsoperan.
Foto: HENRIK JANSSON

Nästa år firar Göteborg 400 år – i samband med det kommer Håkan Hellströms musik att bli musikal på Göteborgsoperan.

”Kärlek skonar ingen” kommer bygga på Hellströms musik och karaktärer, skriver operan i ett pressmeddelande.

​– Det är verkligen exalterande och en stor ära, säger Håkan Hellström, i pressmeddelandet. 

Musikalen kommer att börja spelas på Göteborgsoperan under hösten 2021 och baseras på Håkan Hellströms musik under hans 20 år som artist, skriver de i ett pressmeddelande.

– Har ofta sett scener framför mig när låtarna kommit till. Som små filmscener. I de där filmerna spelas rollerna av olika figurer jag fantiserat ihop, kompisar, människor jag mött eller hört om, mig själv också så klart. Gemensamt för allihop är att de sjunger i de där små filmerna. Så musikal känns närmre än vad man kanske kan tänka sig. Det är verkligen exalterande och en stor ära att få vara med om det här, säger Håkan Hellström i pressmeddelandet. 

Har lärt känna karaktärerna 

Bakom musikalen ”Kärlek skonar ingen” står författaren Mirja Unge och regissören Victoria Brattström som tagit fram berättelsen tillsammans med musikern Simon Ljungman som varit en del av Hellströms kompband i många år.

– I mitt förberedelsearbete har jag utvecklat en speciell typ av nördlyssning. Jag drar på mig lurarna och går ut och går, sätter mig i rörelse, och låter musiken föra mig in i de där filmscenerna som Håkan snackar om. Där i gränslandet mellan vardag och magi, när jag går runt i mitt Göteborg, har jag lärt känna Håkans figurer i låtarna, säger Victoria Brattström, i pressmeddelandet.

”Kärlek skonar ingen” sätts upp på Göteborgsoperan från nästa höst.
Foto: Mats Bäcker / Pressbild

Karaktärerna i musikalen kommer också från Hellströms musik.

”Stolthet och glädje”

Från Göteborgsoperans håll är man glada över den nya musikalen som sammanfaller med att Göteborg nästa år firar 400 år. 

​– Det är med stolthet och glädje som vi på Göteborgsoperan ser fram emot att få göra musikteater av Håkan Hellströms helt unika musikvärld. Tack vare en donation från Stena A Olssons Stiftelse för forskning och kultur kan vi erbjuda vår publik en nyskriven musikal i fullformat – av högsta klass och med extremt lokal förankring. Att Kärlek skonar ingen har världspremiär 2021, samma år som Göteborgs stad fyller 400 år, är som att erbjuda vår publik ett varmt, bultande hjärta i present, säger konstnärliga chefen för opera och drama Henning Ruhe och vd Christina Björklund, i pressmeddelandet.