Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klart: 400-årsfirandet skjuts fram till 2023

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson, M.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Jonas Ransgård (M) är Göteborg & Co:s ordförande.Foto: HENRIK JANSSON
Avenyn i Göteborg.Foto: HENRIK JANSSON

Göteborgs 400-årsfirande flyttas fram – i stället för nästa år blir det stora kalaset först 2023.

Kommunstyrelsen kommer att säga ja till en begäran från Göteborg & Co att skjuta upp festligheterna.

Partierna menar att ”det råder stor osäkerhet på hur firandet skulle kunna genomföras” på grund av den pågående pandemin.

– Det finns en stor enighet att det här är det bästa för att säkerställa en ordentlig folkfest när vi ska fira jubileet, säger Axel Josefson, M, kommunstyrelsens ordförande.

Nästa år fyller Göteborg 400 år och planen var ett storslaget firande.

Men tidigare i augusti föreslog Göteborg & Co att stadens 400-årsjubileum skulle skjutas upp till följd av den pågående coronapandemin.

– Det finns blandade röster men en bedömning jag gjort är att fler är mer inne på att skjuta upp det, sa Jonas Ransgård (M), Göteborg & Co:s ordförande, då.

Ett av alternativen var att skjuta upp firandet till 2023.

Nu är det klart

Och nu står det klart att så blir fallet, vilket GP var först att rapportera om.

Partierna är eniga och i ett yrkande skriver kommunstyrelsens partier, förutom SD:

”Det finns många osäkerhetsfaktorer i den pågående pandemin som gör arbetet med 400-års jubileet utmanande. Det råder stor osäkerhet på hur firandet skulle kunna genomföras.”

Det planeras dock för ett mindre, formellt firande 2021.

I yttrandet inför det formella beslutet i kommunstyrelsen på onsdag skriver partierna:

”Vi föreslår kommunstyrelsen och kommunfullmäktige att vi bifaller hemställan och firar stadens 400-års jubileum år 2023 med full kraft, och formellt firande år 2021.”

”Det bästa för att säkerställa folkfesten”

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson, M, konstaterar att det skulle ha inneburit stora risker att ”köra på som om ingenting har hänt”.

– Vi behöver anpassa oss. Jag tycker det är tråkigt att vi behöver göra det här. Samtidigt finns en stor enighet att detta är det bästa för att säkerställa en ordentlig folkfest när vi ska fira jubileet, säger han och fortsätter:

– Vi har haft en dialog med olika intressenter, som näringslivet och intresseorganisationer, och den gemensamma bilden är att det är ett osäkert läge nu med covid-19. Vi vet inte hur utvecklingen kommer att vara. Vår förmåga att kunna genomföra det ordentligt är begränsade just nu.