Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Göteborg har alltid betytt mycket för mig”

Jonas Gardell är tillbaka.Foto: STINA STJERNKVIST
Jonas Gardell har varit aktiv i decennier.Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Jonas Gardell hade planerat en krogshow på Rondo – i stället slutade det med Queen of ”F****** everything”. 

Det blir hans sista stora show som han kallar för en ”ångvält”. 

Och han är tillbaka där allt började, i Göteborg. 

 – Göteborg har alltid betytt väldigt mycket för mig. Det var här jag breakade -86, men det är första gången jag gör en hel säsong så det är jättekul, säger han. 

På tisdagen var det genrep på Lorensbergsteatern de centrala delarna av Göteborg. På onsdagen tar Jonas Gardell emot journalister på scenen där han på torsdagen har premiär med Queen of ”F****** everything”.

Han dricker te med ingefära i och för att spara på rösten inför premiären vill han undvika småprat. Han sitter framför scendekoren i regnbågens alla färger som handmålades under 10 månader inför showen och som var så dyr att den trots en säsong på Cirkus i Stockholm inte gått med vinst. 

”Det omöjliga är bara det möjliga som vi ännu inte vet hur man gör” står det på latin över scenen.  

– Jag är i en position att jag kan göra det, säger Jonas Gardell. 

Gardell: ”Till min dotter” 

Att showen skulle bli vad den nu är var inte planen, Gardell hade bokat in sig på Rondo i Göteborg, berättar han. Men hans dotter skulle komma att ändra på det.

– Det var ett par år sedan, hon kom hem och var väldigt ledsen och orolig. Det var Donald Trump, det var klimathotet och det var kärnvapen. Så hon frågade ”pappa, kommer världen att gå under?”. Jag som vuxen var tvungen att formulera ett svar till henne, utan att säga att allt är bra. För det är det inte, men ändå ge henne hopp, jävaranamma och att göra motstånd , säger han och fortsätter:

– Jag ringde min manager och sa ”Vi får boka av Rondo, vi kan inte vara där”. Jag måste göra något som är så mycket viktigare. Jag måste göra något som ger människor hopp och vilja att leva. Men föreställningen är väldigt mycket till min dotter. 

”Mitt sista stora fyrverkeri”

”Queen of F****** everything” blir också Jonas Gardells sista stora show och han är tillbaka i staden där allt började.

– Det är glädje, hopp och fananamma, det är en är väldigt rolig föreställning, men eftersom att det är jag så är den väldigt allvarlig också. Den handlar om mirakel, för att vi ska klara den här världen så måste vi förstå att mirakel finns. Mirakler är ingen Gud som knäpper med fingrarna, mirakel är att du och jag jobbar hårt och är tålmodiga. Att göra det omöjliga möjligt. 

Jonas Gardell berättar att han 1986 hade släppt sin första bok och läste från den på en författarafton, alldeles i närheten av teatern. 

– Alla skrattade och det var som en frälsningsupplevelse. Jag trädde fram som komikern Jonas Gardell. Universum kastade mig i en helt ny riktning. Nu 33 år senare står jag här med min sista stora föreställning. Jag ska inte sluta som artist men något så här stort kommer jag inte kunna eller orka göra igen. 

– Det är mitt sista stora fyrverkeri.

 

Queen of F****** everything har premiär på Lorensbergsteatern den 26/9.