Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Glenn Hysén om tuffa uppväxten

Arkivet: Här gifter sig Glenn Hysén med sin Camilla Lendott i utkanterna av Göteborg.
Fotbollslegendaren Glenn Hysén.
Foto: HENRIK JANSSON
Journalisten Martin Wicklin.
Foto: THOMAS KARLSSON / DN TT NYHETSBYRÅN
Björnen Baloo.
Foto: DISNEY

Är Glenn Hysén alltid glad och sorglös, eller finns det svärta innerst inne? 

Det försöker journalisten Martin Wicklin ta reda på i ”Söndagsintervjun i P1”. 

Glenn berättar bland annat om uppväxten i Biskopsgården, skilsmässorna och relationen till barnen. 

– Ska man ha något att grubbla över så är det väl det, säger han. 

Fotbollslegendaren Glenn Hysén var en av världens bästa mittbackar under sin aktiva tid. Han vann engelska ligan med Liverpool, Uefacupen med IFK Göteborg och hade en lång karriär med landslaget.

Därefter har han synts som expertkommentator och på senare år som omtyckt och flitigt anlitad medieprofil – bland annat som krönikör i GT.

Jargongen är alltid den glada, sorglösa och väldigt göteborgska ”goa gubbar”-stilen. Men så har det inte alltid varit, berättar Hysén i Sveriges Radios ”Söndagsintervjun”. Uppväxten präglades av hårt jobb och tuffa tider.

– Jag kan aldrig minnas att vi var ute på semester någon gång. Det fanns inte pengar till det. Det var bara farsan som jobbade då, säger Glenn Hysén om uppväxten i Biskopsgården med en tvillingsyster, en hemmavarande mamma och en arbetande pappa.

– Jag skulle inte säga fattigdom, för vi klarade oss, men det var ingen lyx. Vi kunde inte unna oss att åka någonstans, fortsätter Glenn.

Favoritpersonen Baloo

Han berättar också hur livsfilosofin kretsar kring hans ”favoritperson” – björnen Baloo i Djungelboken. Glenn var närmast besatt av boken som liten och vill leva lika sorglöst som björnen.

Men, han har också ”ett jävla pannben” som han uttrycker det. Som ung var han ingen talang. Det krävdes hårt arbete – och en hård pappa – för att han skulle komma vidare inom fotbollen.

– Han kände väl att det var något där, att jag hade något som han då inte lyckades med själv, säger Glenn och berättar hur hans far, som också var hans tränare, byggde höjdhoppsställningar som Glenn skulle hoppa över samtidigt som han nickade fotbollar.

”De är aviga” 

Den tuffaste tiden i Glenn Hyséns liv inträffade efter uppsägningen från TV3, 2009. Då stod han utan jobb, fick stämpla på Arbetsförmedlingen och visste inte vad han skulle göra. Samtidigt var han på väg in i sin andra skilsmässa.

– Det är inget man är stolt över, för det är jag som har fipplat till det varje gång. Det jag är som ”sagt upp mig”, om man säger så, då jag har träffat någon annan. Det är jag inte stolt över på något sätt, säger Glenn.

Men saker och ting löste sig och när programledaren Martin Wicklin frågar vad som är det värsta med livet nu, svarar Glenn att det är den dåliga kontakten med barnen Annie och Antonio.

– Ska man ha något att grubbla över så är det väl det. Men jag vet inte vad jag ska göra för att det ska bli bättre, de är ju så aviga, säger Glenn som förklarar att de numera hörs varannan månad och att relationen är bättre än vad den har varit.


Glenn Hyséns varma hälsning i coronatider: