Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gick från journalist – till att bli dramatiker

Eskil Lundgren spelar rollen som lillebror i pjäsen "Som varje annan dag".
Foto: Anders Ylander
Efter 15 år som journalist började han jobba som dramatiker.
Foto: Anders Ylander
Han är medieprofilen som bytte bana och det rejält.
Foto: Anders Ylander

GÖTEBORG. Med en mångårig journalistkarriär i bagaget bytte medieprofilen Eskil Lundgren bana och det rejält. I stället för att uttrycka sig i skrift gör han det nu på scenen.

– Det är rätt befriande faktiskt, så länge man står ut med ångesten, säger han.

Göteborgaren Eskil Lundgren, 47, har jobbat på både tidningsredaktioner och tv-stationer. Senast var han chef i tidningsproduktionen på Göteborgs-Posten och efter det bytte han bransch helt.

– Jag jobbade som journalist i 15 år, men kände att jag ville skriva dramatik på allvar. Jag fick möjlighet att göra det och tänkte äh vad fan, jag tar klivet, nu hoppar jag, säger han.

Eskil Lundgren är dramatiker på Teater Järnstudion som just nu är aktuell med extraföreställningar av "Som varje annan dag".

En helt ny vardag

Att gå från tidnings- till teaterbranschen har varit en stor omställning och inneburit en helt ny vardag för Eskil Lundgren.

– Dagarna ser verkligen helt annorlunda ut nu. Jag är projektledare och mitt jobb är som ett helt leveprojekt. Förutom att skriva berättelsen och spela en roll så sköter jag produktionen och har bland annat gjort en hemsida och tagit massvis med kontakter, säger han.

Skrev pjäsen efter sin pappas död

Eskil Lundgren började skriva om relationsdramat mellan två bröder som möts för att dela arvet efter sin mamma för drygt två år sedan efter att hans pappa gått bort. 

– Hans död satte saker på sin spets. Vår relation var ganska svag, men när han dog insåg jag att det var precis tvärtom, jag grät hejdlöst, som ett barn och jag blev nyfiken på vad jag egentligen kände. Det var något som fanns där som jag behövde formulera, säger han.

Bra respons ger extraföreställningar

Den 6 februari hölls premiären av teaterföreställningen. Responsen från publik och recensenter har varit stor och därför beslutades det att förlänga spelperioden med åtta extraföreställningar.

Vad han ska göra efter sista föreställningen återstår att se. Att fortsätta skriva pjäser ligger honom varmt om hjärtat, men suget efter att återgå till tidningsjournalistiken finns också där.

Det här är Eskil Lundgren

Namn: Eskil Lundgren

Ålder: 47 år

Familj: Hustrun Charlotta, döttrarna Tora och Asta

Karriär: Redigerare på GT, redigerare och nattchef på Expressen, nyhetschef på TV4 Göteborg, redaktör på Debatt i SVT, redaktör på Göteborgs-Posten.

Aktuell: Som manusförfattare och rollinnehavare i teaterföreställningen Som varje annan dag som har nypremiär den 9 april.

"Som varje annan dag"

Föreställningen spelas på Teater Trixter i Göteborg och kan ses 9-12 april samt 16-19 april.

På scenen ses Carina Ahrle, Lars Andersson, Charlotta Lundgren och Eskil Lundgren.

Regissör är Björn Melander.

Pjäsen handlar om två bröder som möts i sitt barndomshem för att dela på arvet efter sin mamma.

Pjäsen tar upp sökandet efter kärlek, det förflutnas ständiga närvaro och den oemotståndliga längtan efter att förstöra allt.