Galenskaparnas längtan till scenen: ”Sista gången”

Ur arkivet: Galenskaparnas galapremiär lockade kändiseliten.
Anders Eriksson och Jan Rippe från en uppsättning av ”Macken”.
Foto: JAN ELLSINGER / Pressbild Galenskaparna
Galenskaparna och After Shave stod på scenen tillsammans första gången 1982. Här är samtliga medlemmar förutom Kerstin Granlund.
Foto: PER WISSING

Pandemin har knockat underhållningsbranschen och nu längtar medlemmarna i ”Galenskaparna och After Shave” efter publiken. 

Nästa höst firar humorgruppen 40 år tillsammans och kompanjonerna hoppas på en hejdundrande show. 

– Det kommer förmodligen bli sista gången som vi gör något tillsammans, säger Claes Eriksson.  

För alla som arbetar på eller med scener i underhållningsbranschen har pandemiåret varit becksvart. 

Medlemmarna i humorgruppen ”Galenskaparna och After Shave” har inte stått på scen på över ett år. Och för Per Fritzell, även känd som joggingklädda husvagnsägaren Milton i tv-serien ”Macken”, börjar lusten för att stå på scen ta över. 

– Jag klättrar på väggarna för jag vill så gärna upp på scen, säger han. 

Tillsammans med kollegan Jan Rippe anordnade duon en mindre krogshow i höstas. 

– Då fick det vara 50 personer i publiken. Det var kul och väldigt intimt, som att stå hemma i vardagsrummet. Men sen sa det bara pang bom så var det över också, säger Rippe. 

Per Fritzell, här som husvagnsägaren Milton.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Jan Rippe.
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Påverkat framtidstron

Claes Eriksson som skrivit den absoluta merparten av humorgruppens succéer berättade att sist han stod på scen var i februari 2020, men sin soloföreställning ”Vardagsmat”.

– Jag tycker tiden går så fort om dagarna och ändå gör jag ingenting. Jag har löst massor av korsord och det har jag aldrig gjort i hela mitt liv. Det är som en typisk pensionär. 

Men till skillnad från Rippes och Fritzells längtan efter scenen har det isolerade året påverkat Claes annorlunda. 

– Jag tycker det här känns jättejobbigt för jag tycker att det ifrågasätter allt. Ibland brukar jag tänka vad det är för mening att stå på scen, det är ju viktigare att alla blir friska. 

Claes Eriksson, här i sin soloföreställning ”Vardagsmat”.
Foto: JAN ELLSINGER / KULTURTUBEN

Claes: ”Rakt ner i konkursen”

Det har också varit ett tufft år ekonomiskt. För när föreställningarna ställdes in försvann också intäkterna. 

– Vi har sökt kulturstödet framför allt till Lorensbergsteatern, för det tickar på med hyror och personal. Och tack vare det har vi fått in lite pengar, säger Per. 

Gruppen har sedan 1987 hyrt och drivit teatern i Göteborg. Men under hösten 2020 hamnade gruppens bolag ”Kulturtuben” i en bitter ekonomiskt tvist med hyresvärden Higab. 

– De skickade över en hyreshöjning på 52 procent. Helt absurt. Men nu är det lugnt där, när Higab fick en ny vd så lyftes hyreshöjning bort, säger Claes och fortsätter. 

– Vi har redan som det är varit tvungna att göra vår röst hörd. Vi är i ett skriande behov av att få bidrag, för vi har fritt fall rakt ner i konkursen, säger Claes. 

Nästan hela gänget samlade efter deras föreställning ”30-årsfesten”.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Sista gången på scen tillsammans

Nu när de tre kollegerna fått sin första dos av sitt coronavaccin – försöker de se ljust på framtiden och i stället blicka framåt åt hösten 2022. Då är det 40 år sedan ”Galenskaparna och After Shave” stod på scen tillsammans första gången.

– Vi pratar kontinuerligt om framtiden på våra månadsmöten och snart måste vi bestämma oss för vad vi ska göra. Det finns inget skrivet mer än att det finns en vilja, säger Rippe. 

– Jag tycker det vore tråkigt om vi inte kunde göra något, för det kommer förmodligen bli sista gången som vi gör något tillsammans, för nu är det lite krassligt på sina håll i gänget. Så jag ser framemot en föreställning med flaggan i topp och ett pampigt slut, säger Claes. 


DETTA ÄR GALENSKAPARNA OCH AFTER SHAVE

Knut Agnred: Född 1956 i Göteborg. Gruppens mest energifyllde skådespelare fick problem med hjärtat redan mitt i karriären.  


Anders Eriksson: Född 1956 i Trollhättan. Claes lillebror är kanske gruppens mest folkkäre skådespelare, inte minst i form av karaktären Roy i ”Macken”. 


Claes Eriksson: Född 1950 i Trollhättan. Gruppens nestor och motor som skrivit i stort sett allt material. .


Per Fritzell: Född 1955 i Spånga. Träffade Knut, Jan och Peter på Chalmers tekniska högskola. Kvartetten sjöng barbershop och kallade sig After Shave och anslöt till Galenskaparna (Claes, Anders och Kerstin) i början av 80-talet. Stor sångare som ofta spelar lite fumlig och försagd på scenen. 


Kerstin Granlund: Född 1951 i Främmestad. Som gruppens enda kvinna har Granlund haft den bredaste repertoaren.  Har bara undantagsvis stått på scen senaste decenniet men arbetar fortfarande med bolaget och dess produktioner. 


Peter Rangmar: Född 1956 i Annelund. Dog i sjukdom 1997 bara 40 år gammal – samma år som han skulle ha programlett ”Melodifestivalen” i SVT. Lämnade ett tomrum efter sig som gruppen aldrig lyckades fylla. Var enligt många gruppens störste skådespelare och scenpersonlighet.


Jan Rippe: Född 1955 i Mariestad. Har gjort två odödliga roller i form av Roger i ”Macken” och spritkännaren Kenneth Aalborg. Gjort många roller som ”tönt” med stor framgång. Bidrar med basrösten i sångnumren.

UR ARKIVET: Så slog krisen mot nöjesbranschen

Regeringen förbjöd stora folksamlingar – då stannade nöjes- och kulturbranschen av.