Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fritidsodlaren Tony blommar ut i tv-rutan

TUR I STARTEN. "Jag hade tur att tävlingsmomentet i första programmet handlade om perenner som är mitt favoritintresse", säger Tony Johansson från Hällingsjö.
Foto: Under Arbete

GÖTEBORG. Fritidsodlaren Tony Johansson, 36 i Hällingsjö hade tur i första avsnittet av "Trädgårdskampen" i SVT1.

- Det handlade om att plantera perenner som är mina absoluta favoriter, säger han.

I själva verket har han fullt upp redan nu med att fröså perenner i snön!

Tony Johansson är en entusiastisk trädgårdsodlare. Det började med en odlingslott nära lägenheten och när han och sambon flyttade till ett hus i Härryda fick passionen fart på allvar.

- I grund och botten tror jag det handlar om ett behov av kreativt skapande, ungefär som att somliga målar eller sysslar med musik, förklarar Tony.

Det var på Facebook han såg att SVT sökte deltagare till "Trädgårdskampen".

"Riktig audition"

- Jag skickade in en ansökan och sedan blev jag först uppringd och fick svara på frågor. Sedan blev det resa ner till Malmö på en riktig audition. De frågade mycket men de sa inte så mycket om vad programmen skulle innehålla.

När Tony sedan blev uttagen fick han heller inte veta så mycket mer.

- Det är så det ska vara, förstås så att vi inte ska kunna förbereda oss.

I första programmet handlade det om att de tio tävlande skulle fylla en ruta med perenner så smakfullt och vackert som möjligt.

"En drömstart"

- En drömstart eftersom perenner är det jag gillar allra mest. Jag brukar beställa fröer från länder så långt bort som Kina eller Japan. Det fascinerande är att det finns pioner som kan bli 100 år medan andra kanske bara lever i två eller tre år.

Och Tonys absoluta favoritperenner är kobrakallor.

- De kommer ursprungligen från Himalaya. Utmaningen med frösorter från andra länder är ju att få dem att trivas här hemma i min trädgård.

Planterar under snön

Just nu har Tony fullt upp med att fröså säsongens första perenner.

- Det blir alldeles för dyrt att köpa plantor. Fröer är bättre och jag planterar dem gärna under snön, så får de komma upp helt naturligt när solen och värmen kommer senare i vår, förklarar han.

Bor i Egypten

Namn: Tony Johansson

Ålder: 36 år.

Yrke: Lärare i NO-ämnen för mellanstadiet i Bollebygd.

Familj: Fru och tre barn 5, 7 och 9 år (alla tre är bra på att plocka mördarsniglar).

Bor: Hus i Egypten, Hällingsjö.

Aktuell med: Gick segrande ur den första tävlingsomgången av Trädgårdskampen i går i SVT1.

Idealiskt att fröså perenner i januari-februari

Tony använder sig av den så kallade "naturmetoden" när han frösår sina perenner. En enkel metod som fungerar med många perenner och det gör inget om det fryser, töar och snöar om vartannat.

Under snön är fröna skyddade eftersom det under ett tjockt snötäcke i marknivån sällan blir kallare än -4 grader.

Sådden, med vissa undantag, bör stå kallt i minst 8 veckor. Så det är närmast idealiskt att så perenner nu i januari-februari.

Så först på vanligt vis i krukor i sand/grusblandad, ogödslad torv (sand/grus 50%, torv 50%). Köpt såjord är inte bra för sådder som kanske står länge innan de gror. Då kan det börja växa alger på ytan och orsaka skador på de små plantorna.

Täck sådden (om det inte gäller ljusgroende frön, som inte täcks alls) ca 2-4mm tjockt med fint, tvättad grus som har en kornstorlek på ca 0,5-2mm.

Låt krukorna stå inne några dagar, så att fröna får suga upp vatten, se till att de inte torkar ut!

Flytta sedan ut dem och placera dem någonstans där den tidiga vårsolen inte gassar på. Ställ dem i en kallbänk och skotta gärna ordentligt med torr snö över dem. Sedan är det bara att vänta på våren och värmen, då det är dags att börja titta efter de första, spirande gröna bladen.

Källa: www.odla.nu