Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Författaren Viveca Lärn isolerad – sedan i mars

Tv-inslag från 2017 om Viveca Lärns problem med synen.
Viveca Lärn är aktuell med boken ”Göteborg alla dagar” som släpptes i veckan.
Foto: HANNA BRUNLÖF
Viveca Lärn har bland annat skrivit ett 40-tal barnböcker.
Foto: PER WISSING

Författaren Viveca Lärn, 76, har varit isolerad sedan i mars.

Lärn – aktuell med boken ”Göteborg alla dagar” – berättar nu för P4 Göteborg om livet i karantän under coronapandemin.

– Jag saknar mina nära och kära, säger hon.

Det var i mitten på mars som Viveca Lärn kunde avslöja att hennes nya hemliga bokprojekt var klart. Boken ”Göteborg alla dagar” är skriven tillsammans med dottern och journalisten Maria Näslund och består av 48 kåserande texter.

– Vi har arbetat med denna bok i snart ett år och vi båda två skriver i olika sammanhang. Då kom min dotter på att vi kunde skriva en bok tillsammans så vi bestämde oss för att skriva en bok om staden vi älskar och som snart fyller 400 år. Nu planerar vi att den kommer ut i höst, berättade Viveca Lärn i mars.

Viveca Lärn: ”Jag mår bra”

Och i veckan gavs boken ut. Men mycket har hänt under månaderna som passerat. Det konstaterar Viveca Lärn i en intervju med P4 Göteborg där hon berättar om sitt liv i isolering.

– Jag mår jättebra, oförtjänt bra kan man säga, men det beror på att jag har varit isolerad sedan mars och jag bor ensam och arbetar hemma. Men jag saknar förstås mina nära och kära, säger Viveca Lärn till P4 Göteborg.

Viveca Lärn har gett ut böcker sedan 70-talet, varit journalist och jobbat på GT under flera år.
Foto: ANNA SVANBERG

Hon berättar också för radiokanalen att hon får mycket gjort i sin ensamhet och tagit tag i sådana saker som annars lätt glöms bort, som att packa upp de där gamla flyttlådorna som man annars inte ägnar en tanke.

Skriver om platser i Göteborg

I ”Göteborg alla dagar” har Viveca Lärn och dottern Maria Näslund valt ut 24 platser var i Göteborg som betyder mycket för dem. Sedan har de skrivit en kåserande text per plats – kombinerat med fina bilder.

Viveca Lärn har bland annat skrivit om Klippan, Stenpiren och Feskekörka.

Frågor som får svar i boken, är bland annat dessa:

Varför är Liseberg bäst i april? Vem är det Viveca dejtar på Östra kyrkogården? Vilken busslinje är roligast och hur förklarar Maria sin eviga kärlek till Heden?”, skriver förlaget på sin hemsida.

Viveca Lärn har varit författare i många decennier. Hon har bland annat skrivit ett 40-tal barnböcker och en rad romaner om Saltöborna. Förra året utkom den självbiografiska ”Sladdisen” som handlar om Lärns barndom och uppväxt.

Viveca Lärn förlorade sonen Per Julius för några år sedan.