Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Filmfestival för klimatet arrangeras i Uddevalla

Festivalen ska hållas på Bohusläns museum i Uddevalla.Foto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSEN

Den 23 november är det dags för ett nytt evenemang på Bohusläns museum.

Uddevalla Eco Film Festival kommer att hållas i lokalerna och syftet är att ta ett grepp om klimatfrågan, genom att visa filmer med fokus på hållbarhet, miljö och klimat.

– Vi vill inte att man ska gå härifrån med någon slags domedagskänsla, utan snarare få folk att känna sig inspirerade och hoppfulla inför framtiden, säger Mikael Nilsson, ordförande för Filmis Uddevalla Filmstudio till Bohusläningen.

Arrangören Filmis Uddevalla Filmstudio har tidigare varit inne på temat klimat, genom att visa en film om miljö och hållbarhet under Earth Hour varje vår.

I år ville ordföranden Mikael Nilsson ta ett större grepp och det är därför man nu väljer att arrangera en fem dagar lång filmfestival i Bohusläns museums lokaler i Uddevalla.

– Vi bestämde oss helt enkelt för att göra någonting mer för att inspirera och också informera om hållbarhetsfrågor. Istället för att bara visa en film under Earth Hour så bestämde vi oss för att anordna en hel aktivitetsvecka i stället, säger Mikael Nilsson till Bohusläningen.

Heter Uddevalla Eco Film festival

Festivalen kallas Uddevalla Eco Film Festival och är i gång mellan den 23 och 27 november.

Planeringsarbetet har pågått sedan i maj och samarbetet med Bohusläns museum har varit tätt.

Karin Backensved  är programansvariga på museet. För Bohusläningen berättar hon om att festivalen passar bra in i museets nuvarande profil.

– Förutom att det är väldigt aktuella frågor passar det också väldigt bra med det temat vi har på museet just nu, i och med utställningen Re:use som pågår ända fram till i vår, säger Karin Backensved till till tidningen.

Skolklasser har bjudits in

Festivalen kommer att vara öppen för allmänheten, men man har också bjudit in skolklasser för att visa dem filmerna.

Arrangörerna vill att festivalen ska bringa hopp om framtiden, trots att man belyser klimatkrisen.

– Filmfestivalen syftar alltså till att belysa de problemen som finns men också ge förslag på lösningar om vad man själv kan göra som individ. Vi vill inte att man ska gå härifrån med någon slags domedagskänsla, utan snarare få folk att känna sig inspirerade och hoppfulla inför framtiden, säger Mikael Nilsson till Bohusläningen.