Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Emmy Rasper tar över "Språket" i P1: En ära

Emmy Rasper tar över "Språket" i P1.Foto: Martina Holmberg

GT-medarbetaren och tillika radioprataren Emmy Rasper tar över "Språket" i Sveriges Radio P1.

Men hon kommer fortsätta uttala "egentligen" som "igentligen".

– Det är ett väldigt älskat program med en trogen lyssnarskara, så det är lite nervöst men känns mest som en stor ära att få förtroendet.

Språket i P1 är ett program om hur språket används och förändras. Till detta lite språkvård och hur samhälle och språk påverkar varandra.

Och den som från och med nu kommer leda det vetgiriga P1-programmet är GT-medarbetaren Emmy Rasper.

– Det känns som en ära, men jag är samtidigt väldigt nervös, säger hon.

Inte en språkpolis

Anna Lena Ringarp har lett programmet i 16 år och förändring klingar inte alltid gott i lyssnarnas öron.

– Folk i allmänhet hatar ju förändring så jag tror säker att det kommer vara en del personer som blir irriterade, men det är jag rätt förberedd på.

– Min förhoppning är att de lär känna mig och tycker att jag gör programmet bra och intressant, säger Emmy Rasper.

Men om lyssnarna förväntar sig en språkpolis så kommer de inte få sin önskan uppfylld. Emmy Rasper bejakar snarare sina egna språkfelaktigheter.

Premiär den 11 februari

– När jag jobbade på P3 så hände det kanske en gång i månaden att någon mejlade och påpekade hur jag uttalar egentligen, jag säger ju "igentligen". Men det gör ju bara att jag vill använda ordet ännu mer.

Om hon kommer att stanna kvar i 16 år, som sin företrädare, får framtiden utvisa. Men klar är i alla fall att Emmy Rasper träder in i programledarrollen den 11 februari.

Vad ser du mest fram emot?

– Lyssnarna! Det är helt fantastiskt hur engagerade lyssnarna är och jag ser fram emot att vara den som får ta över den kontakten