Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Emilie Stordalen: ”Rädd 24 timmar om dygnet”

Petter Stordalen om stora ekonomiska tappet under coronakrisen. ”Jag tror också vi kommer tappa mycket under januari, februari, mars och kanske april”.
Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVÄLLPOSTEN
Foto: FREDRIK HAGEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Emilie Stordalen hann jobba i tolv dagar innan pandemin tvingade henne att sluta.

För Verdens Gang beskriver hon chocken som följde den ekonomiska smällen mot pappan Petter Stordalens hotellimperium.

– Det var känslan av att vara rädd 24 timmar om dygnet, som om det var någon bakom ryggen på mig som jag borde fly ifrån, säger hon till tidningen.

För två år sedan skrev Petter Stordalen över bolaget Nordic Choice Hotel på sina tre barn, men sitter kvar som chef tills vidare.

2019 hade företaget sitt bästa ekonomiska resultat på 25 år. Enligt Verdens Gang pratade man om att anställa 45 000 personer under de kommande fem åren, och gröna kurvor pekade rakt uppåt.

Det var innan coronapandemin.

”Det blir inte värre”

Mot Emilie Stordalen, 29, och resten av familjen slog den med full kraft. Så också mot många av de 17 000 anställda.

Så här beskriver hon insikten:

– Jag hamnade i en kombination av extrem fokus och chock. Adrenalinet rusade genom min kropp. Det pumpade konstant. Det slutade inte. Det var känslan av att vara rädd 24 timmar om dygnet, som om det var någon bakom ryggen på mig som jag borde fly ifrån.

I utdrag ur hennes dagbok, som VG publicerat, beskriver hon tyngden av ansvar hon känner för dem. Att hon haft svårt att sova och att kroppen värker.

Jag tänker lite på mig själv, men det är inte framför allt för min egen del som jag är oroad. Jag tänker på de 17 000 vi är ansvariga över. För om det här inte försvinner på det sätt jag tror att det gör, då kommer det här ha stora konsekvenser för människors vardagsliv”.

Bolaget tvingades säga upp folk för att hålla sig flytande. Verdens Gang skriver att det slog hårt ”mot 7 500 Choice-familjer i Norden”.

– Det blir inte värre på en arbetsplats, säger Emilie Stordalen till tidningen.

”Ska aldrig igen ta något för givet”

GT har tidigare rapporterat om jättesmällen som coronapandemin inneburit för Petter Stordalens hotellverksamhet. Då blödde Nordic Choice Hotels 350 000 kronor – i timmen.

Enligt VG har Stordalen-familjens gemensamma kapital krympt med 40 procent sedan coronavirusets utbrott. Knappt 10 miljarder svenska kronor.

För Emilie Stordalen blev pandemiåret 2020 en lärdom:

– Att aldrig igen ta någonting för givet.

Under coronapandemin har Petter Stordalens flickvän Märta Elander Wistén varit ett stort stöd för honom.