Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu sluter Elton John cirkeln – efter 50 år

Elton John i ett fullsatt Malmö arena i november 2016.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

– Vi kunde inte spela ut ordentligt. Vi fick bara hålla på i trettio minuter.

Så sa Elton John missnöjt efter sin första spelning i Göteborg 1971.

Nu, 48 år senare, är han tillbaka för allra sista gången som en del av slutet på en lång och framgångsrik karriär.

Avskedsturnén pågår över tre år och innefattar 300 spelningar.

Den numera 72-årige poplegendaren Elton John från England har en enastående musikkarriär bakom sig.

I över ett halvt sekels tid, närmare bestämt sedan 1964, har han uppträtt på de stora arenorna.

Men allt har ett slut.

I början av förra året offentliggjordes att Elton John skulle ut på sin sista turné, kallad ”Farewell Yellow Brick Road”.

Elton John 2008. Nu, elva år senare, är han ute på sin tre år långa avskedsturné som just nu är i Europa.Foto: KATHY WILLENS / AP

Turnén tog sin start i USA i september i fjol och har nu kommit till Europa. Totalt består turnén av cirka 300 konserter och pågår till 2021.

Innan den tar slut kommer han att besöka fem kontinenter.

På söndag spelar han i Scandinavium i Göteborg. Konserten blir den åttonde i staden – 48 år efter den första.

”En sann legend”

1971 var han här för första gången.

– Elton John är en sann legend. Han är en av popens absolut största och har gjort odödliga klassiker under femtio års tid. Jag ser verkligen fram emot att se honom live igen i Scandinavium nästa år, sa Lotta Nibell, vd på Got Event, i fjol.

I samband med att det offentliggjordes att Göteborg var en av orterna på den stora avskedsturnén skickade Elton John med ett meddelande till sina fans:

– Jag är så upprymd inför turnén och kan inte vänta tills jag ser alla när jag ska ut på vägarna, sa han då i ett pressmeddelande.

Men den där julikvällen på Liseberg i Göteborg 1971 var han inte lika exalterad.

Snarare tvärtom.

– Nä, vi kunde inte spela ut ordentligt. Vi fick bara hålla på i trettio minuter. Annars kunde de inte få i gång alla karusellerna och då förlorar de pengar, sa en då 24-årig Elton John i en intervju med GT efteråt.

”Det svängde bra och handfast”

I recensionen från konserten gick bland annat att läsa:

”Killen har lyssnat på gospelmusik alldeles kolossalt, var den första tanken som kom in i huvudet. Hans pianospel var som hämtat ur en amerikansk baptistkyrka.”

Så här såg det ut i GT den 7 juli 1971.Foto: Arkiv/GT

Recensionen fortsatte:

”Det svängde bra och handfast om gruppen, dom spelar en slags hederlig vardagspop som alltid behövs. Men inte ramlade man av stolen av pur förtjusning direkt. Publiken, cirka 2 000 personer klockan tio, trivdes bra mot slutet.”

Besöket i Sverige var hans andra totalt. Elva månader tidigare hade han varit i Stockholm för att göra PR för en nyutkommen platta.

Elton John

Född: 25 mars 1947 i England.

Födelsenamn: Reginald Kenneth Dwight.

Genrer: Pop, rock.

Aktiv sedan: 1964.

Aktuell: Ute på sin avskedsturné, besöker Göteborg för sista gången.

På den korta tiden hade han gått från okänd till stjärna.

I alla fall i USA.

– Vi är populära i USA, men inga halvgudar. Orsaken till att det är mera väsen i USA är helt enkelt att vi spelat där mycket mer än i Europa. Nu ska vi göra en stor turné runt hela Europa i januari och februari, så får vi se om det kommer bättre här också, sa han i GT-intervjun.

Men trots uppståndelsen var det inget som påverkade honom, menade han.

– Nä, vi bara spelar. Folk får ju göra hur de vill, men vi tänker fortsätta att spela som vi gjort hittills, fast vi naturligtvis vill bli bättre, sa Elton John.

En hel del har hänt sedan dess.

Elton John på Liseberg 1971. 48 år senare är han nu tillbaka i Göteborg för sista gången.Foto: CHRISTER MORAT

Slog igenom på 1970-talet

Elton John föddes den 25 mars 1947 i nordvästra London.

Redan som liten pojke började han spela piano och och elva år gammal fick han ett stipendium för att studera på Royal Academy of Music.

Där blev han sedan kvar i flera år.

Men det var under 1970-talet som Elton Johns karriär blommade ut på riktigt.

Med hits så som ”Rocket Man” (1972), ”Crocodile Rock” (1973), ”Goodbye Yellow Brick Road” (1973) och ”Don't Go Breaking My Heart” (1976) etablerade han sig bland de absolut största på popscenen.

Totalt har han sålt över 250 miljoner album samt över 100 miljoner singlar.

1994 valdes han in i Rock and Roll Hall of Fame, dit rockmusiker och band som haft ett stort inflytande väljs in. Där har han sällskap av bland annat Mick Jagger, Bruce Springsteen, Metallica och Abba.

Elton John har adlats av drottning Elizabeh II och valts in i Rock Hall of Fame.Foto: ROSE M. PROUSER / AP CNN

Han har också gjort uppmärksammad filmmusik, bland annat till ”Lejonkungen” från 1994.

Vid sidan av musiken adlades sir Elton John av drottning Elizabeth II, inte bara för sina insatser inom musiken men också för sitt outtröttliga engagemang och arbete med välgörenhet.

Han har en egen fond till förmån för aids-forskning, The John Elton Aids Foundation.

Och så sent som i torsdags var det världspremiär för ”Rocketman” på filmfestivalen i Cannes, en film om Elton Johns liv.

Odiskutabel betydelse för rockmusiken

Enligt Expressens och GT:s musikredaktör Anders Nunstedt råder det ingen tvekan kring Elton Johns betydelse för rockmusiken.

– Den är odiskutabel. Precis som det är odiskutabelt att det var länge sedan han gjorde något revolutionerande. Elton Johns album under 70–talets första hälft är klassiker hela högen; lekfulla, modiga och i många fall banbrytande, säger han.

Han fortsätter:

– Live flyttade han fram gränserna för vad man kan göra på en scen. Men även i det fallet snackar vi 70-tal. Inte för att jag fick uppleva den perioden själv, men bevisbördan är tung – på exempelvis Youtube. Där kan man fastna länge, om man börjar googla.

”Det var dubbelt så bra som förra gången, men Elton John når inte ända in i kaklet den här gången heller”, skriver Anders Nunstedt i sin recension efter att Elton John spelat i Scandinavium 2002.Foto: LENNART REHNMAN

Genom åren har Anders Nunstedt sett Elton John live vid fem, sex tillfällen.

– Den roligaste konserten var faktiskt den senaste – på Gröna Lund i Stockholm, för knappt två år sedan. Det borde båda gott. Jag tror att det är en inspirerad Elton som kommer för att vinka farväl till alla fans den här gången, säger han.

Elton Johns farväl: ”Kommer sakna er”

Men det är inte bara för de fans som hänförts av hans musik i över 50 års tid som farvälet kommer bli en känslosamt.

Även för huvudpersonen Elton John själv.

Då han i november 2018 uppträdde i Madison Square Garden i New York (bara en av många konserter i den klassiska arenan den här avskedsturnén) avslutade han enligt New York Times med att säga:

– Jag kommer sakna er väldigt, väldigt mycket.

Under söndagen är han alltså tillbaka i Göteborg för sin sista show på svensk mark.

Elton John i Scandinavium 2014.Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN

Förhoppningsvis slutar det bättre än den där julikvällen på Liseberg 1971.

– Det fanns en period för inte så länge sedan när Elton John verkade mer intresserad av att bli polare med kändiseliten än att göra spännande musik och lägga ner sin själ i konserterna. Det var som att ångan tog slut och han satt fast i gapet på ”Lejonkungen”. Men under de senare åren har det lyckligtvis svängt tillbaka, säger Anders Nunstedt.

Efter att turnén lämnat Europa ska den till Mellanöstern, Sydamerika, Australien och Nya Zeeland.

Men var den avslutas och var den sista konserten spelas är fortfarande inte offentliggjort.