Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter 42 år: Stefan Livh har avslutat sin sista sändning

”Nu är jag färdig med det här” säger Stefan Livh som gjorde sin avskedssändning i P4 Göteborg på fredagen.Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Livh berättar att han gjorde sitt första program i radion 1978, tillsammans med en annan populär programledare, Peo Wenander, som började samtidigt.Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN

Nu har radioprofilen Stefan Livh, 63, sagt tack och hej till lyssnarna.

Efter att ha hörts i etern i 42 år gjorde han sin allra sista sändning i P4 Göteborg på fredagen.

– Nu är jag färdig med det här. Men kalla mig inte pensionär. Jag övergår i en frilanstillvaro, säger Stefan Livh som bland annat planerar en krogshow tillsammans med skådespelaren Claes Malmberg.

Den populäre radioprofilen Stefan Livh berättade tidigare i år att han sagt upp sig och den 31 mars upphörde anställningen vid Sveriges Radio. 

Då var det tänkt att han skulle ha gjort en avskedssändning, men på grund av corona och en ”gubbförkylning” fick den skjutas på framtiden.

På fredagen var det äntligen dags att säga hej då till lyssnarna. Det blev en tre och en halv timme lång sändning full med minnen och glada hälsningar från lyssnare och kolleger.

– Det var otroligt rörande. När man står och sänder radio tänker man nästan inte på att man har lyssnare. Men i dag fick jag reda på det ordenligt. Det var många som ringde in och tackade för allt genom åren. Jag har gjort folk glada, gjort bra intervjuer och levererat allvar och lite trams i en bra mix, säger Stefan Livh som berättar att han gjorde sitt första program i radion 1978.

Stefan Livh och skådespelaren Claes Malmberg har en podd ihop som spelas in i Stefans kök.Foto: TOMMY HOLL / IBL

”Kalla mig inte pensionär”

Han är noga med att poängtera att han inte tänker njuta av en stillsam pensionering när han lämnar radion. Inte minst humorn tar han med in i nya projekt.

– Nej, kalla mig inte pensionär. Det är jag inte ännu. Jag övergår i en frilanstillvaro, berättar han.

Stefan Livh och skådespelaren och komikern Claes Malmberg har just startat podden ”Mot bättre vetande” där de ”diskuterar, sjunger och håller på”.

– Vi ska också göra en krogshow tillsammans i Göteborg nästa höst. Jag skriver även föreställningar till Claes vilket jag gjort mycket genom åren. Jag är inte sysslolös precis. Och nu kan jag styra min egen tid, säger han.

Det har blivit en rad program genom åren. ”Morgonpasset”, ”Riskradion”, ”Livh i P4” och – förstås humorprogrammet ”Rally” där ett av inslagen var att kända låtar fick nya roliga texter. Exempelvis Michael Jacksons ”Billy Jean” som blev ”Billigt vin”.

”Rally var unikt”

– Rally var unikt eftersom vi var så många som var med och bidrog. Alla gjorde sketcher och sånger. Det var nästan som en tävling vem som gjorde de galnaste grejerna, minns Stefan Livh.

Men allt har ett slut och efter att ha gjort sin röst hörd i radion i 42 år kände han att det fick räcka.

– När man sänt så mycket som jag gjort når man en viss gräns när det inte är så stimulerande längre. Det går inte att göra mer än jag gjort. Jag valde helt enkelt att sluta. Nu är jag färdig med det här. Jag vill kunna göra annat, konstaterar han.

 

Se också:

Beslutet efter avslöjandet om artisters köpta framgång.