Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Den Stora Vilan släpper nytt album

Thomas Frank, Edvard Hernevik (gäspar), Christian Dyresjö, Oskar Bergenheim, Stefan Missios.
Foto: PRESSFOTO
Stefan Missios, Edvard Hernevik, Oskar Bergenheim, Thomas Frank, Christian Dyresjö.
Foto: PRESSBILD

Göteborgsbandet Den Stora Vilan släpper nytt.

Och den här gången skruvar de psykadeliska folkrockarna upp tempot - det 17 spår långa albumet heter "Utsikt mot havet".

– Det är högre energi, mer tryck och mer fartfyllt. Jag gillar det, säger huvudsångaren Thomas Frank.

Den Stora Vilan är Göteborgsbandet som 2007 började skapa musik tillsammans. Efter tre års vila vaknar bandet nu till liv igen – och det på allvar.

Nya dubbel-lp:n "Utsikt mot havet" släpps den 9 oktober, innehåller 17 färska spår och bär med sig ett annorlunda sound än tidigare. Det är ihopsnickrat i en stuga bland den lugna idyllen i Värmland.

– Det har gått lite i perioder hur vi har jobbat. Just den här skivan är speciell i och med att vi hyrde en stuga i Värmland och åkte upp dit och skrev. Vi försökte hitta tillbaka till hur vi gjorde förr när vi började. När vi träffades i replokalen och spelade, säger Thomas Frank.

Platsen i Värmland var Hagfors - Monica Zetterlunds hemstad. Men vill man hitta Zetterlundska influenser lär man få lyssna länge, menar Göteborgsbandet.

Ingen folkrock-techno

Bandet säger sig ha lyckats med ambitionen att hitta tillbaka till känslan de strävade efter. De har sedan debuten 2011 cementerat sig som publikfavoriter i proggiga folkrockskretsar. Låtarna är svenskspråkiga och soundet har beskrivits ha influenser av Neil Young och Grateful Dead samt påminna om 70-talets proggband.

Senaste albumet, "Förvandling", blev kritikerrosat – bland annat i Svenska Dagbladet – och nu hoppas bandet kunna ge sig ut ur den smala folkrockskuggan. Men ska man göra det fullt ut i dag ska man helst vara DJ, menar Thomas Frank.

– Vi är en bit ifrån dagens musik. Det finns inga likheter egentligen. Men det stora i dag är väl elektronisk musik om ska man locka riktigt mycket folk. Sen finns det klassiska band som fortfarande kan dra en arena. Men det stora i dag är DJ:s och techno.

Men ni kör på er grej.

– Absolut. Och vi har hela tiden jobbat med blicken stadigt framåt. Det finns alltid en grupp som gillar det och det som är skönt nu är att vi har fått med oss mycket material ut. Att vi kan ge ut två skivor på samma gång, säger Thomas Frank.

Spelar på hemmaplan

Turnéplanen för hösten är inte helt spikad, men redan den 19 september spelar bandet på Geronimos i Stockholm. Och man kan räkna med några spelningar i Göteborg också.

– Det blir mer fart än tidigare på spelningarna, precis som albumet. Men till skillnad från på skivan, där vi är sex medlemmar, kommer vi vara fyra som spelar, säger Thomas Frank.

Var releasefesten kommer hållas den 17 oktober är ännu hemligt. Men å andra sidan lär den intresserade snart få veta.

– Man får hålla utkik på vår hemsida. Det ska bli kul. Det känns roligare nu än tidigare, tidigare har musiken känts gammal när den väl släppts. Men nu har vi kommit ikapp oss själva, säger Thomas Frank som tycker albumet speglar precis hur Den Stora Vilan 2015 känner sig.

Och det är inte så mycket vila över det.

DEN STORA VILAN

Göteborgsband bildades 2007, debuterade på skiva 2011 och släpper nu uppföljaren till 2012 års "Förvandling". Skivan släpps 9 oktober och heter "Utsikt mot havet".

Den Stora Vilan spelar psykadelisk folkrock och rock och har ett sound som ofta liknas vid det som fanns hos 70-talets proggband.

Bandet består av Thomas Frank, gitarr och sång, Edvard Hernevik, gitarr, piano och sång, Christian Dyresjö, bas och sång, samt Oskar Bergenheim, trummor och sång.

På senaste skivan medverkar också Stefan Missios och Truls Mörck.