Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Den nya festivalen – här är GMLSTN Jazz

UNIKT. Joona Toivanen och Elina Ryd spelar ihop för första gången. De ser mycket fram emot festivalen GMLSTN Jazz. Foto: Robin Aron

GÖTEBORG. Den nya festivalen GMLSTN Jazz utlovar en ung och modern jazzscen.

Här spelas musik som man kan höra i Berlin och New York.

– Man kan förvänta sig bra musik, bra stämning och bra mat, säger arrangören Eric Arellano.

FAKTA

Plats: Kvibergs Kaserner, Övre Kaserngården

Tid: Fredag 17-02, Lördag 11-02

Pris: Förköp: en dag 350 kronor, två dagar 600 kronor. I dörren: en dag 400 kronor, två dagar 700 kronor. Lördag 11-17 gratis.

Band: 25 stycken, bland annat Matthew Stevens Group, Naoko Sakata Trio, Klabbes Bank, Doffs Poi, Elifantree och Paavo.

På fredagen är det premiär för en ny jazzfestival i Göteborg. Den heter GMLSTN Jazz och ambitionen är att den ska arrangeras årligen. Arrangören Maria Rylander berättar att den skiljer sig från andra jazzfestivaler.

– Jag förstår att folk blir rädda när de hör klassisk jazz, men vi presenterar en mer genrebred jazz som i bland låter mer som konstnärlig pop. Den har inspirerats av rock, soul och hiphop. Det är musik man kan höra i Berlin och New York. Musikerna har vuxit upp och lyssant på Michael Jackson, och det märks. Jazzen utvecklas hela tiden.

Jazzen växer

Hon arrangerar festivalen tillsammans med Eric Arellano. Båda har tidigare arrangerat jazzklubbar i Göteborg och de ser att jazzen är på frammarsch.

Maria Rylander och Eric Arellano Foto: Foto: Robin Aron – Vi tycker oss se att jazzen i Göteborg växer. Det har börjat poppa upp små jazzklubbar lite varstans i stan samtidigt som publiken växer.

Det kommer finnas två scener med både lokala och internationella artister. Förutom 25 band, sammanlagt 140 musiker, bjuds det på tre workshops och en folkfest på Övre Kaserngården.

– Man kan förvänta sig bra musik, bra stämning och bra mat, säger arrangören Eric Arellano.

Maria Rylander tipsar lite extra om Matthew Stevens Group, som är soulig jazz från New York och Doffs Poi, som hon beskriver som punkinspirerad och galen jazz, som liknar en cirkus.

Platsen de har valt för festivalen är Kvibergs Kaserner.

– Det är en fantastisk plats. Vi ville att festivalen skulle ligga utanför centrum. I det här området händer det mycket bra saker och det finns så många kreativa och företagsamma människor här, säger hon.

Dagen innan håller de som bäst på att fixa med de sista detaljerna. Framförallt sprayas det många grenar i neongrönt som ska bli ett jazzträd.

– Vi är taggade och peppade. Det är lite stressigt, men det ser bra ut, säger Eric Arellano.

"En utmaning"

Jazzpianisten Joona Toivanen och Elina Ryd, som är med i bandet Blue nana, ska båda uppträda under festivalen, men på olika håll. För GT spelar de för första gången tillsammans.

– Det är en utmaning, men det ger också ny input. Det kanske kan bli mer, säger Elina Ryd och sjunger om våren.

De tycker båda att jazzfestivalen är ett bra initiativ.

– Det är kul att lyssna på andra och det brukar vara bra stämning på festivaler, säger Elina Ryd.

– Jag har precis släppt en solopianoskiva så det kommer att bli releasekonsert nu på festivalen, jag har sparat några låtar för det här, säger Joona Toivanen.

Annons:
Expressen Refunder Julklappar

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!