Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sista chansen – delta i novelltävling med GT

Paolo Nobis Sandén vann förra årets novelltävling med sitt bidrag ”Iris Cooler-son”. Här läser han ur novellantologin.

Efter förra årets succé återupprepas nu Sveriges största novelltävling. 

Vill du få dina texter publicerade för en stor publik och samtidigt tävla om 50 000 kronor? 

Då ska du titta hit! 

GT arrangerar tillsammans med bokförlaget Ekström & Garay, Sparbanken Syd, Opulens och Kvällsposten årets tävling och här är tävlingsinstruktionerna. 

Sista dag att skicka in är 28 februari. 

Vi vill uppmuntra till skrivande och läsande. Därför hålls nu en andra upplaga av Sveriges största novelltävling. 

Prispotten kommer att vara på 50 000 kronor – varav förstapriset är hela 35 000 kronor. 

Förra årets vinnare blev Paolo Nobis Sandén som fick sin novell publicerad i bland annat GT, ihop med flera andra av vinnarna. Huvudsponsor i år är återigen Sparbanken syd. 

– Vi vill bidra till samhällets bästa genom vår sponsring och vårt samhällsengagemang och på olika sätt berika individers livskvalitet – att läsa och skriva tillhör definitivt det här och ingår i vårt uppdrag som folkbildare. Därför fortsätter vi som huvudpartner till Sveriges största novelltävling och vi ser fram emot att läsa alla nya bidrag, säger Johanna Stridh, affärschef på Sparbanken Syd. 

Startade för två år sedan

GT:s samarbetspartner, Ekström & Garay, startades av författarna Melker Garay och Tomas Ekström i januari 2019. Grundarna träffades för att diskutera litteratur och eftersom de båda var verksamma som förläggare föddes även idén om att starta ett gemensamt förlag. 

På mindra än två år har förlaget redan gett ut 300 titlar och i dag har de en bred utgivning av prosa, lyrik, barn- och ungdomslitteratur, sakprosa samt en klassikerserie. 

Idén om en novelltävling föddes när GT:s chefredaktör Christer El-Mochantaf och Melker Garay 2019 diskuterade ett samarbete kring sommarnoveller som skulle publiceras i GT. 

I juryn för novelltävlingen satt förra året Lina Wolff, Augustprisvinnare 2019, och i år sitter författaren Tallah Pollack i juryn. 

Här nedan följer mer information om tävlingen: 

Andrea Malesevic kom på andraplats i förra årets tävling.
Foto: JENS CHRISTIAN

På vilket sätt är det här Sveriges största novelltävling?

Tävlingen är störst för att den har den högsta prissumman för ett sådant här initiativ. Förra året inkom närmare 700 bidrag till tävlingen och vi hoppas på ännu fler i år.

– Tävlingen har stor spridning, får stor uppmärksamhet nationellt och vi kan se att intresset ökar för denna årliga begivenhet, säger Paul Nilsson, projektledare på Ekström & Garay.

Vad kan man vinna?

Den totala prispotten är på 50 000 kronor. Första pris är 35 000 kronor, andra pris 10 000 och tredje pris 5000. 

Utöver detta kommer de tio vinnande bidragen att publiceras i en antologi som Ekström & Garay ger ut under våren 2022. De tio vinnarbidragen publiceras också i sin helhet i GT under sommaren 2022 samt i kulturmagasinet Opulens.se. 

De tio vinnande författarna erhåller dessutom 10 exemplar vardera av boken. 

Vem får delta?

Alla som har skrivit eller vill skriva en novell på svenska får delta. 

Hur länge pågår tävlingen?

Tävlingen är öppen mellan 1 oktober 2021 och 28 februari 2022. 

Vinnarna kommer att tillkännages under våren 2022. 

Hur väljs vinnarna ut?

I juryn för årets tävling sitter: Carolina Thelin, redaktör för Opulens prosa och poesi-avdelning. Även bibliotekarie och kultursamordnare för Svalövs kommun. Paul Nilsson, poet och projektledare, Ekström & Garay. Taliah Pollack, författare och föreläsare. Christer El-Mochantaf, chefredaktör, GT. Sanna Wikström, nyhetschef, GT. Maria Rydhagen, chefredaktör, KvP. Lovisa Åkesson, redaktionschef, KvP. Johanna Stridh, affärschef, Sparbanken Syd.

Hur gör man för att delta?

Det är enkelt att delta. Det är fritt tema och novellen ska vara skriven på svenska. En förutsättning för att få delta är dock att man är årsprenumerant på Opulens, Sveriges ledande kulturmagasin på nätet, som ges ut av förlaget Ekström & Garay.

KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL FORMULÄRET

Texten får vara max 22 000 tecken inklusive blanksteg.

Novellen får inte tidigare ha publicerats i bokform. På ekstromgaray.se finns ett tävlingsformulär och mer information om hur man skickar in sitt bidrag.