Bert Karlssons planerade medverkan i SVT:s program "Min sanning" stoppas på grund av att han är för aktuell i den pågående flyktingkrisen i världen. Foto: Robin AronBert Karlssons planerade medverkan i SVT:s program "Min sanning" stoppas på grund av att han är för aktuell i den pågående flyktingkrisen i världen. Foto: Robin Aron
Bert Karlssons planerade medverkan i SVT:s program "Min sanning" stoppas på grund av att han är för aktuell i den pågående flyktingkrisen i världen.  Foto: Robin Aron
I SVT:s program "Min sanning" får kända profiler berätta om sina liv och avgörande vändpunkter som tagit dem dit där de är i dag. Foto: SVTI SVT:s program "Min sanning" får kända profiler berätta om sina liv och avgörande vändpunkter som tagit dem dit där de är i dag. Foto: SVT

I SVT:s program "Min sanning" får kända profiler berätta om sina liv och avgörande vändpunkter som tagit dem dit där de är i dag.

 Foto: SVT

Därför stoppar SVT Bert Karlsson

Publicerad

SVT stoppar Bert Karlsson från att vara med i programmet "Min sanning".

Men public service-bolaget och Bert Karlsson har vitt skilda uppfattningar om anledningarna bakom beslutet.

– Det är ett jävla hyckleri! Varför kan de inte bara säga som det är, dundrar Bert.

Dagarna innan Bert Karlsson skulle resa ner till Göteborg för att spela in programmet "Min Sanning" avblåste SVT den bokade inspelningen.

Ett team från kanalen hade tidigare varit i Skara och förberett programmet genom att intervjua Bert Karlsson vid kontoret där han startade upp sitt skivbolag.

Mette Friberg är programchef för samhälle och fakta på SVT i Göteborg. Hon berättar att anledning till att SVT har stoppat Bert Karlssons medverkan beror på att han under hösten varit för aktuell i flyktingfrågan. Hans asyl-imperium Jokarjo drar in belopp i mångmiljonklassen.

– Vi tog ett redaktionellt beslut att blåsa av honom. Det var när nyhetsläget i höstas förändrades. Han fick en aktuell och stor roll i flyktingfrågan med anledning av hans flyktingförläggningar och då kände vi att det var svårt att göra en retrospektiv intervju med honom, säger Mette Friberg.

Hur menar du?

– Vi kände att det skulle bli svårt att göra ett sådant program som vi hade tänkt göra med Bert i det läget. Då hade väl alla bara velat höra om hans flyktingförläggningar och det är inte det som programmet går ut på, säger Mette Friberg.

Skällde ut journalist

Inspelningarna med Bert Karlsson i Skara gjordes under sommaren och början av hösten 2015, enligt SVT - men Bert själv säger att inspelningarna gjordes i november, när flyktingfrågan var högaktuell.

Bert Karlsson berättar att han stoppades av SVT i december, bara dagar innan han skulle till Göteborg för att spela in studiodelen av programmet.

– Vadå redaktionellt beslut? Flyktingfrågan har ju varit aktuell i flera år. Det här handlar om något annat. Det här är ett jävla hyckleri, säger Bert Karlsson om SVT:s motivering.

Han misstänker att beslutet att ställa in hans medverkan i "Min sanning" i stället beror på att han skällde ut Svenska Dagsbladets ekonomireporter Carolina Neurath mitt under en pågående intervju i oktober.

Utskällningen följde efter det att Carolina Neurath ställde kritiska frågor angående inkomsterna från Bert Karlssons många flyktingboenden.

– Ni är så jävla dumma i huvudet. Ni kan inte ett skit, lät det då.

Bert: "Jävla halvfigurer"

Men Mette Friberg förnekar att SVT:s beslut har något att göra med Bert Karlssons utbrott mot Carolina Neurath.

– Det är inget som vi bryr oss om, säger hon.

– Att Bert gör så är inte förvånande. Han är som han är och det är därför han finns med på vår lista. Det kan mycket väl hända att han blir aktuell vid något annat tillfälle.

Men nu vill inte Bert vara med längre. I stället vill han berätta "sin sanning" på sitt eget sätt.

– Jag är i kontakt med ett produktionsbolag i Stockholm om det. Det är så jävla många halvfigurer som har varit med i det här SVT-programmet och som inte har haft några sanningar att berätta överhuvudtaget. Det hade väl varit på tiden att de fick höra en riktig sanningssägare.

Anders Abrahamsson
Anders Abrahamsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag