Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Därför får du sms av
bandet Black Ingvars

"Jag blev väldigt förvånad", säger en av sms-mottagarna till Expressen. Det är företaget Swedsnus, som lanserat ett snus i samarbete med bandet Black Ingvars, som ligger bakom sms:et.

Har du mottagit ett oönskat sms av det insomnade bandet Black Ingvars?

Då är du inte ensam.

Personer över hela Sverige vittnar om att de har fått ett sms signerat bandet – men varför?

– Det känns mest konstigt och inte särskilt lustigt heller, säger David Hellsing, en av alla sms-mottagare, till Expressen.

Man har inte släppt en skiva sedan 2001.

Men nyligen lanserade det Göteborgsbaserade covermetalbandet Black Ingvars en egen snussort – samtidigt som man även släppte en cover på Ylvishiten "The Fox".

Marknadsföringen av snuset har dock stött på många frågetecken i sociala medier under tisdagen.

Flera personer som Expressen har varit i kontakt med vittnar om att de har mottagit spam-sms – signerade "Black Ingvar".

Foto: Foto: Collsiöö Jan "Se Black Ingvars skandalvideo på monsterhiten The Fox innan den censureras", lyder sms:et. Länken i meddelandet leder sedan till en sajt där man möts av flera erbjudanden att köpa bandets snus.

"Blev lite rädd"

I sociala medier sprids nu bilder på det mystiska sms:et.

"Är det någon mer än jag som fått sms av black Ingvar? Sjukt konstigt haha", skriver en användare på Twitter.

"Blev lite rädd när jag såg att jag hade fått sms av Black Ingvar", skriver en annan.

En som har mottagit sms:et är David Hellsing från Örebro.

– Jag blev väldigt förvånad. Förstod inte alls vad det handlade om. Men efter en stund kom jag på att jag tidigare under dagen hört någon på jobbet som snackade om Black Ingvars. Men exakt vad i för sammanhang reflekterade jag inte över. Kanske var det om just detta? säger han till Expressen.

Har kritiserats förut

Bakom sms-utskicket står företaget Swedsnus – samma företag som har lanserat snus i samarbete med Black Ingvars.

Företaget har i flera års tid pekats ut som en notorisk sms-spammare och på Konsumentverkets hemsida finns det hundratals anmälningar mot företaget, de allra flesta angående liknande sms-reklam.

De första sms:en tycks ha skickats ut under 2011.

"Jag fick också sms från företaget i fråga i dag. Även om det bara är ett sms så är det lite irriterande att de spammar ut oönskad reklam så där. Borde slänga ihop en anmälan till Konsumentverket", skriver en person i ett foruminlägg daterat i april 2011.

Många är oroliga och undrar om de ingår i ett register och hur Swedsnus har kommit över deras uppgifter.

"Jag hade också blivit orolig"

Men något särskilt register existerar inte, menar Peter Johansson på Swedsnus när Expressen ringer för att kolla upp saken.

I stället hävdar han att sms-mottagarna måste ha registrerat sig på deras hemsida.

Av misstag?

– Det är ganska enkelt att registrera sig för utskick och erbjudanden. Och där har vi under en längre tid samlat in ganska mycket telefonnummer. Men vi har ingen kontroll mer än att man kan knappa in ett nummer. Jag skulle till exempel kunna knappa in ditt nummer, säger Johansson till Expressen, och fortsätter:

Men tänk på alla de som vill ha billigare snus, de blir ju glada.

Men personer som jag har talat med, och som ej brukar snusprodukter, hävdar att de aldrig har besökt er hemsida. Kan du förstå att de blir oroliga?

– Jag hade också blivit orolig. Jag har också fått sms, från Operan här i Göteborg, bland annat. Det här är bara från oss, vi delar inte ut dessa telefonnummer till andra. Det behöver de inte vara oroliga för.

David Hellsing säger att han inte har hört talas om Swedsnus tidigare.

– Nej. Jag har aldrig ens hört talas om den sajten.

Hur känns det att någon har tillgång till ditt nummer bara så där?

– Det känns mest konstigt och inte särskilt lustigt heller. Man funderar ju om numret finns registrerat på fler ovälkomna ställen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!