Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Coronabeskedet från karantänen

Drottning Sonja och kung Harald.
Kungliga slottet i Oslo.
Foto: IZABELLE NORDFJELL
Den norska kungafamiljen utanför slottet.
Foto: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB SCANPIX SCANPIX SWEDEN

Det norska kungaparet sitter sedan i torsdags i coronakarantän.

Nu kommer det norska kungahuset med en uppdatering om läget:

Inga fler smittofall har konstaterats på det norska slottet, skriver Se og Hør. 

I torsdags bekräftades en anställd vid det norska hovet smittad av covid-19.

Det ledde till att det norska kungaparet, kung Harald, 83, och drottning Sonja, 83, omedelbart försattes i coronakarantän tillsammans med 14 andra.

I det pressmeddelande som skickades ut konstaterades att drottningen haft ”nära kontakt med personen i fråga”, samtidigt som kung Haralds karantän uppgavs vara självvald.

Ingen av de båda ska dock ha några coronasymptom.

Hovet: Inga fler smittade

Några dagar in på karantänen meddelar nu det norska hovet att det inte uppdagats några fler smittofall inne på slottet, rapporterar norska Se og Hør.

– De som är i karantän får tät uppföljning. Efter råd från läkare ska de som är i karantän testas om de uppvisar symptom eller innan de återvänder till jobbet, säger Guri Varpe, kommunikationschef vid det norska slottet, till tidningen.

Det norska hovet uppges ha utarbetade coronarutiner som överensstämmer med de rekommendationer som de norska myndigheterna bestämt.

Det gäller bland annat rekommendationer om att hålla avstånd, munskydd samt handhygien.

Kungaparets kommande åtaganden anpassas efter den rådande situationen.

Kungen nyopererad

Enligt kungahusexperten Caroline Vagle följer det norska kungaparet de uppsatta rekommendationerna noga. I samband med att det blev känt att de satts i karantän sa hon till norska Dagbladet: 

– Kungaparet följer infektionsreglerna som rekommenderas, och som jag tolkar det är kungen än mer restriktiv än så. Det är inte så konstigt. Han är ganska nyopererad och är nog väldigt försiktig. Båda två är ju dessutom i riskgruppen på grund av ålder och vi kan bara hoppas att de inte är smittade och håller sig friska.

Se mer: