Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Claes Månssons tårar efter hjärnblödningen 

Foto: Emil Nordin

GÖTEBORG. Claes Månsson drabbades av en stroke – mitt under en föreställning på Dramatens scen.

I kvällens "Stjärnorna på slottet" rörs de andra deltagarna till tårar när stjärnan för första gången berättar om hjärnblödningen som förlamade halva sidan av kroppen.

Och om tiden efteråt - när han fick en hjärnblödning varje dag.

- Det var riktigt otäckt, för jag försökte leva som vanligt, cyklade och åkte tunnelbana. Men ibland kunde jag inte gå av på rätt station, utan fick sitta kvar tills det gick över, berättar han för GT.

SKA SPELA EN HUVUDROLL I TV4:s nya internationella satsning

Claes Månsson är född 1950 i Göteborg och är uppväxt på Eklandagatan i Johanneberg. Där gick han också i Johannebergsskolan och Buråsskolan innan han fortsatte på Kjellbergska gymnasiet. Han gick Scenskolan i Stockholm 1981-84. Och kom till Dramaten 1985.

Där har han medverkat bland annat i "Den inbillade sjuke" 1987, Strindbergs "Kronbruden", regi Peter Stormare, Becketts "I väntan på Godot", 1990, Strindbergs "Ett drömspel" 1994, Molières "Misantropen", 1995 i regi av Ingmar Bergman och i Kristina Lugns "Stulna juveler" 2000.

På andra teatrar har vi bland annat kunnat se honom i "Lorry" på Oscarsteatern och "Revisorn" på Chinateatern. Han gjorde Willy Loman i "En handelsresandes död" på Plaza, i regi av Thorsten Flinck. Var med i "Producenterna" på Lorensbergsteatern. Han har också spelat med i flera farser på Vallarna i Falkenberg och Lisebergsteatern i Göteborg som "Campa i klaveret" eller "Två ägg i högklackat".

På tv har han varit med i Bo Widerbergs uppsättningar "Vildanden" och "En far", samt i "Lorry" och i "Trettondagsafton". På film har han bland annat medverkat i Lasse Åbergs "Den ofrivillige golfaren", Peter Dalles "Yrrol" och Carin Mannheimers "Rika barn leka bäst".

Han är gift och har två barn, födda 1985 och 1991.

Senare i år spelar Claes Månsson en av huvudrollerna i TV4:s internationella komedisatsning "Welcome to Sweden" som också är såld till amerikanska NBC. Det är Amy Poehler, från "Saturday night live" som tillsammans med sin bror Greg Poehler, gör komediserien med internationella skådespelare som Lena Olin, Patrick Duffy, Ileana Douglas, Gene Simmons, Will Ferrell och några till.

Det handlar om en amerikansk kille (Greg Poehler) som flyttar till Sverige tillsammans med sin svenska flickvän (Josephine Bornebusch) varvid kulturkrockar och annat uppstår. Hennes föräldrar spelas av Claes Månsson och Lena Olin. Serien är inspelad delvis i Stockholm, delvis i New York och visas i tio avsnitt i TV4 senare i år. "Welcome to Sweden" samproduceras av Felix Herngrens produktionsbolag FLX.

Deltagarna i årets stjärnorna på slottet

LEIF ANDRÉE, 55

Skådespelare som synts flitigt i tv och film. På senare tid bland annat i hyllade "Äkta människor" och barnprogrammet "Labyrint".

LASSE ÅBERG, 72

Känd som Stig-Helmer i "Sällskapsresan", eller Trazan Apansson. Men kallar sig inte skådis utan är konstnär och grafisk formgivare. Samlar på föremål med anknytning till Musse Pigg.

MARIA LUNDQVIST, 49

Skådespelare som vunnit två Guldbaggar och senast syntes i SVT:s drama- serie "30 grader i februari". Har även fått bland annat Guldmasken.

MALENA ERNMAN, 42

En av Sveriges mest eftertraktade operasångerskor. Hovsångare sedan 2011 som vann Melodifestivalen 2009 med "La voix". Plats 21 i Eurovision song contest.

Claes Månsson är tillbaka i hemstaden Göteborg för att spela revy på Lisebergsteatern efter deltagandet i "Stjärnorna på slottet".

- Det blev en fantastisk kemi mellan oss på slottet. Jag glömde kamerorna helt och hållet och berättade sådant som man annars bara gör i goda vänners lag, minns Claes Månsson.

Som pinsamma situationer som barn och tonåring hemma i Göteborg. Han är uppväxt i Johanneberg, gick Johannebergsskolan, Burås och sedan Kjellbergska gymnasiet.

- Jag var fruktansvärt blyg och hade inte en tanke på att bli skådespelare, utan jobbade i åtta år som fritidsledare i Bergsjön.

- Det var en kompis som övertalade mig att söka till scenskolan. Men när jag sökte i Göteborg fick jag höra att jag var alldeles för gammal, det vill säga 30, berättar han.

Så det blev i stället, så småningom scenskolan i Stockholm, där han gick i samma klass som Thorsten Flinck.

- Efter utbildningen fick jag frågan av Lasse Pöysti om fast anställning på Dramaten, men tackade nej för att bilda fria gruppen Turteatern med Thorsten.

Folk tackade på gatan

Det äventyret slutade snabbt med konkurs, men som väl var fick Claes Månsson ett nytt erbjudande från Dramaten.

Mest känns Claes Månsson igen för alla sina komiska roller, men det som skapat allra mest uppmärksamhet var när han ställde upp för Hjärt-lungfonden för en rad reklamfilmer i tv.

- Jag har aldrig fått så många reaktioner, som att folk kom fram på gatan och tackade mig.

Bakgrunden, som han först nu kan prata om, är den där gången för nio år sedan då han fick flera strokeanfall.

- Det började som en känning i ena armen när jag stod på Dramatens scen. Sedan vaknade jag på natten av att halva kroppen var helt förlamad. Ska jag dö nu, hann jag tänka men sedan var jag märkligt rationell och resonerade med mig själv, att nu kan jag nog inte fortsätta som skådespelare, berättar han i kvällens program.

Men han kom förstås in på sjukhus där man undersökte precis allt - kördes igenom varenda röntgentrumma som finns.

- De hittade ingenting alls märkligt nog. Och varje dag fick jag nya anfall. Det var riktigt otäckt, för jag försökte leva som vanligt, cyklade och åkte tunnelbana. Men ibland kunde jag inte gå av på rätt station, utan fick sitta kvar tills det gick över. Även om det gick snabbt försvann hann jag tänka varje gång att den här gången är det kört.

Till slut hittade läkarna ett två millimeter tunt blodkärl i hjärnan som hade en mikroskopisk förkalkning.

Tappade Wallander-roll

- Det blev liksom en virvel när blodet skulle passera. Och då koagulerade det så att jag fick ett anfall. Men sedan släppte det igen, förklarar han.

Så med rätt medicin gick anfallen över.

- Jag blev så lättad att jag glatt berättade det när jag fick erbjudande om en ny roll i en Wallanderfilm, att nu äntligen är jag frisk igen. Dagen efter ringde de och sa att jag inte fick rollen. De vågade inte, minns Claes Månsson.

Det är lite av den anledningen som Claes inte har berättat tidigare.

- Jag berättar nu för att det gått så lång tid. Jag har hunnit bearbeta det. Och då la jag locket på eftersom jag tror att jag missade en del andra jobb också på grund av det läckte ut.

När han i kvällens "Stjärnorna på slottet" berättar om hur han föll ihop framför sin son, Gustav, kan stjärnan inte längre hålla tårarna tillbaka.

- Jag bara faller ihop i hallen. Kan inte stå. Ropar till Gudrun att de får ringa en ambulans. Så ligger jag där och säger "det är ingen fara".

De andra deltagarna rördes starkt av Claes berättelse. Både Marie Lundqvist och Malena Ernman brast ut i tårar.

- Det stannade upp i rummet. Det var helt tyst, även fast det regnade, tiden stannar. Det var nästan lite otäckt. Det var väldigt påtagligt, säger Malena Ernman.

Repeterar inför revy

Just nu har Claes Månsson fullt upp att repetera inför föreställningen "#Revyn" som har premiär på Lisebergsteatern den 31 januari, tillsammans med bland andra Annika och Jessica Andersson.

- Det är spännande, vi har fått fantastiska texter och nummer av Håkan Johnsson som tidigare skrivit för både Mölndalsrevyn och Folkteatern.

Idén kommer från ett tidigare samarbete med Annika Andersson i farsen "Campa i klaveret".

- Vi pratade redan då om att göra något tillsammans. Och då är ju en revy perfekt, för om ett nummer inte funkar fullt ut, är det snart dags för nästa.