Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Claes Malmbergs stora saknad efter kärleken

Claes Malmberg och hans brasilianska flickvän, Janiana Mafra Panchero Silva.
Foto: TV4
Coronarestriktionerna påverkar även Claes Malmbergs yrkesliv.
Foto: JENS CHRISTIAN

Åtta månader har gått sedan den inhemska smittspridningen av corona bekräftades i Sverige. 

Lika lång tid har passerat sedan Claes Malmberg senast träffade sin brasilianska flickvän Janiana Mafra Panchero Silva.

– Givetvis saknar jag henne. Man är ingen maskin, säger den folkkäre artisten.

Claes Malmberg, 59, träffade sin 20 år yngre kärlek under en semesterresa till Brasilien för drygt fem år sedan. 

– Hon jobbade i en bar och jag tänkte att hon var för snygg för att prata med mig, men sen började jag prata med henne ändå. Omständigheterna gjorde att vi umgicks under den semestern och sen fattade vi tycke för varandra, har Malmberg tidigare berättat. 

Paret försöker ses så ofta de kan: Tre månader tillsammans i Sverige, tre månader på var sitt håll och så tre månader tillsammans i Sverige igen. 

Men det var innan coronapandemin. Nu har snart åtta månader passerat sedan Claes och Janiana senast sågs, och ingen vet när de kan återförenas igen.

”Är ingen maskin”

– Hon var hos mig i mitten på mars, ungefär när coronan tog fart på allvar i Sverige. Egentligen skulle hon åka hem några veckor senare, men som tur var gick vi på magkänslan och bokade in henne på ett tidigare flyg, säger Claes Malmberg.

– Eftersom hon inte är medborgare här, och med den pressen som är på sjukvården, är hon tryggare i Brasilien, fortsätter han.

De pratar dagligen med varandra på telefon, men samma sak som att ses blir det inte.

– Givetvis saknar jag henne. Man är ingen maskin. Samtidigt tycker jag inte att man ska oroa sig över sådant i livet som man ändå inte kan påverka. Det är så klart tråkigt att vi inte kan ses, men man är ju inte ensam om att ha det så.

Drygt åtta månader har gått sedan Claes Malmberg träffade sin flickvän.
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

”Skapar irritation”

Som aktiv inom teaterbranschen, har även Claes Malmbergs yrkesliv påverkats av pandemin. I dagarna har minirevyn ”Pianoflyttarna” premiär, där Malmberg spelar en av huvudrollerna. Men särskilt mycket publik blir det inte.

– Det blir 50 föreställningar för 50 personer. Teatern tar väl ett par hundra, men i ärlighetens namn så är det inte så stor skillnad på en stor och en liten publik när man väl börjar spela, säger Claes Malmberg.

Han säger sig inte ha något emot coronarestriktionerna, men som så många andra tycker han att det det finns en inbyggd orättvisa i hur de är utformade. 

– Jag vill inte spela för mer än 50 personer så länge det bedöms osäkert. Hälsa går före teater. Däremot slår det ju så olika mot olika branscher, beroende på hur lagstiftningen ser ut. Det skapar irritation och frågetecken när teatrarna gapar tomma, samtidigt som köpcentrum och tåg är fullpackade med folk.

Malmberg om kärlekens kamp

Malmberg om unga kärlekens kamp.