Claes Eriksson bland årets Stenastipendiater

En glad Claes Eriksson!
Foto: TOMMY HOLL/TT /
Stenastipendiet delades ut i Stenhammarsalen. Här: Martha Pssowska Persson, Eva Löfdahl, Malin Wättring, Sarah Klang, Madeleine Olsson Eriksson, Masayoshi Oya, Claes Eriksson och Mattias Nordkvist.
Foto: TOMMY HOLL/TT
Claes Eriksson och Mattias Nordkvist i samtal.
Foto: TOMMY HOLL/TT / TOMMY HOLL TT NYHETSBYRÅN

På fredagskvällen hölls Stenastiftelsens årliga stipendieutdelning. 

Pristagarna, Claes Eriksson, Mattias Nordkvist och Sarah Klang var bland stipendiaterna som får 300 000 kronor, vardera. 

– Det är ofrånkomligt att bli lite mallig, säger Claes Eriksson. 

Under de senaste tjugotre åren har Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur delat ut ett stort antal stipendier till löftesrika talanger inom skilda konstarter. Därtill delas varje år ett honorärsstipendiat ut. 

Det gick i år till en glad skådespelare – Claes Eriksson, från Galenskaparna och After Shave. 

– Det är omtumlande och inget som man hade väntat sig. Man blir nästan generad. Och det är ofrånkomligt att bli lite mallig, alla människor har nog en fåfänga i sig, säger Claes Eriksson. 

Han berättar dock att han inte gärna står i centrum vanligtvis. Ett medvetet val är till exempel att hålla sig borta från tv-rutan.

– Jag har inget underhållningsvärde privat och många skulle nog ansluta till den devisen. Det görs en hel tsunami av outhärdliga program där kändisar gör saker man inte ska göra. 

Han berättar en anekdot om pianisten Charlie Norman som på ålderns höst blev inbjuden att spela piano i ett tv-program. Den annars folkskygge Norman tackade ja – just för att han fick göra det han ville. Att svara på frågor eller vara med i frågeprogram vägrade han. Något som Eriksson tagit efter. 

Blir du ofta inbjuden till tv-lekar och annat? 

– Nej, jag tror att det där har spridit sig i branschen, att jag är en tjurig fan... 

Sarah Klang uppträdde

Bland årets Stenastipendiater finns också musikern Sarah Klang och ”Vår tid är nu”-skådespelaren Mattias Nordkvist. De deltog också i kvällens festligheter och Klang sjöng för publiken. 

Kvällens prisceremoni innehöll musik, vimmel och liveframträdanden och givetvis var Madeleine Olsson Eriksson från Stenafamiljen på plats. 

Claes Eriksson hyllades också. När han ser tillbaka på sin karriär är det ofrånkomligt att nämna ”Macken”. Än i dag görs föreställningar efter tv-succén. 

– Vi gjorde 200 föreställningar mellan 2016 och 2018. Det var något av det finaste jag varit med om. När vi mötte publiken hade den här serien legat ute i 30 år, på dvd, Youtube och annat. Jag gjorde tv-versionen och klippte den sedan. På publikbilderna var det alltid någon som sjöng med i låtarna – det var så att jag fick tårar i ögonen. Att man kunde vårda de här sångerna på det sättet. 

Är det oftast Macken som folk tar upp när de ser dig på stan? 

– Jag blir igenkänd om jag är ute, men jag vet inte om det beror på det. Ibland, om de kommer fram, säger de tack för hela gärningen, ”tack för allt ni gjort”. Det är mer min bror Anders som blivit ansiktet utåt för det. 

Suarez – en måltjuv

Eriksson berättar att han omfamnat kultstatusen som serien fått och tycker det är roligt att den lever vidare. Han arbetar fortfarande med Kulturtuben på Lorensbergsteatern och säger att han är glad att gänget bakom densamma hållit ihop i alla dessa år – oftast konfliktfritt. 

Han har fyllt 69 år men vill inte slå av på takten – och fortsätter skriva scenuppsättningar.  

Förutom det, vad gör du annars om dagarna nu för tiden? 

– Jag försöker läsa mycket. Det är roligt. Jag skriver lite och ser mycket på fotboll. Jag älskar det. Jag har inte vågat prenumerera på Viaplay och C More eftersom jag vet att skulle sitta framför tv:n hela helgerna då. Men nu har jag gjort det för att jag vill se Messi. Jag ser mer fotboll än jag borde, men det är så jävla härligt. Messi är från en annan planet. Han är fantastisk. 

Vilket lag är ditt favoritlag?

– Barcelona! Suarez är också en skön lirare. När han slutar bitas... Han kämpar som fan och är en måltjuv. Sen kollar jag på handboll också, det är ju dam-VM nu. Men då räcker att se sista 10 minuterna. Det är då det är som mest spännande.

Investerar i träning

Som stipendiat får man 300 000 kronor av Stenastiftelsen. 

Vad ska du använda dem till? 

– Jag ska använda dem till inspiration och förkovran. Nu är jag så gammal, så jag får citera Charlie Norman igen. Han sa: ”När jag blivit äldre tränar jag inte för att bli bättre, utan för att inte bli sämre”. Det är bra. Men hur man investerar pengar i sånt får jag fundera på. 

I vår fortsätter också Erikssons föreställning ”Vardagsmat”, med start den 27 januari. 


Årets stipendiater.
Foto: Presssbild

Stenastiftelsens stipendium

2019 års stipendiater, som vardera erhåller ett stipendium på 300 000 kronor, är:

MUSIKERN SARAH KLANG

KONSTNÄREN EVA LÖFDAHL

SKÅDESPELAREN MATTIAS NORDKVIST

KONSTNÄREN MARTHA OSSOWSKA PERSSON

KERAMIKERN MASAYOSHI OYA

MUSIKERN MALIN WÄTTRING