Carl-Einar Häckner –
mannen utan huvud

Publicerad

GÖTEBORG. Mannen utan huvud.

Han hälsar välkommen med skallen överst på en pinne som han håller i högerhanden.

När vi skrattat färdigt tittar Carl-Einar Häckner, 44, ut ur sitt eget skjortbröst.

Han är varm och svettig. Och sprallig, nyfiken, eftertänksam, underhållande, glad, mystisk, lite galen och helt underbar. Och han väjer inte för något av de ämnen som GT trollar fram ur sin medhavda frågelåda.

Orsak till att vi ses är "Skärvor". En soloshow med Carl-Einar Häckner i den enda rollen.

- Det blir trolleri och musik. Jag släpper en skiva med musiken från föreställningen. Det blir 18 låtar, elva är nyskrivna, sju är klassiska låtar som jag gjort ny text till. Man kan köpa skivan här på Aftonstjärnan och på Bengans och på nätet. Och...

Att intervjua Carl-Einar Häckner är lätt. Och svårt. Varje fråga besvaras med en kaskad av ord, tankar, känslor, åsikter, minnen och motfrågor. Och under frågeresans gång droppas namn på förebilder, kolleger, goda vänner, föreställningar och orter. Och avslöjas diverse hemligheter.

Vad driver dig?

– Nya utmaningar. Jag vill fortsätta att vara nyfiken. Det vore hemskt om man inte vore det. Jag vill berätta nåt. Och så är det att finslipa. Där har du en bra grej med att uppträda på Liseberg. Det är två föreställningar. Om det är nåt jag inte gör så bra i första föreställningen så har jag alltid chansen att göra det bättre andra gången.
Hur kom "Skärvor" till?

– Jag ville göra en föreställning som var i nuet och då när jag kände det, så var det lite problem i min relation, i vår relation. Det hade gått fem år mellan sologrejerna jag gjort tidigare, men jag tänkte att nej, nej, jag måste inte vänta i fem år!
Hjälpte skapandet dig att få ordning på relationen?

– Nja, vi har tagit en paus. Men vi träffas. Vi sågs i söndags.
Har du nån åldersnoja?

– Nej, det tycker jag inte. Men man tänker ju att man kanske ska ta tag i det här med familj. Jag har liksom inte hunnit det, jag har ju ägnat mitt liv åt att göra föreställningar och jag har älskat mitt arbete. Jag tycker ju om att se andra familjer. Folk jag känner, dom har fyra barn och åtta barnbarn. En kille, han är son till scenografen, han fick en ny son häromdagen.
Vill du ha barn?

– Jag väntar på den rätta känslan. Det ska kännas som att fan, vad gott det vore att få barn, det vill jag ha nu. Men det har inte känts så. Inte ännu. Men man får kanske kompromissa med nån, Jag kan ju tänka mig att rätt som det är kanske man vill ha barn.
Vad gör du om tio år?

– Då trollar jag och underhåller. Och har familj. Kanske. Ha, ha, ha. Du har intervjuat många människor, va?
Hur mycket tränar du?

– Ehh, i början på året körde jag lite bodybuilding. Äh, jag skojar. Det är inte bodybuilding, jag går på ett band. Men jag kallar det så. Det var i januari. Sen åkte jag till New York och sen har jag inte haft tid. Fast jag kör lite situps och sånt.
Vad fick dig att välja Aftonstjärnan som premiärscen?

– Det är en sån fantastisk teater, en underbar scen, ett härligt hus. Vet du att det är en ideell förening som driver detta? Det var Lollo och Bertil och jag. Var, Lollo dog förra året. Åh, vad jag saknar henne!
Hinner du med annat än jobb och planering av jobb i din vardag?

– Ja, ja. Jag lägger mycket tid på, till exempel att äta.
Meningen med livet?

– För mig är det att underhålla människor. Det är en gåva att få göra få det. Det är därför jag finns.

Sten Jutéus
Sten Jutéus

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag