Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Carin Mannheimer har avlidit: "Obegripligt"

Regissören, författaren och dramatikern Carin Mannheimer har avlidit. Hon blev 79 år gammal.Foto: Anna Bergkvist
Carin Mannheimer tillsammans med dottern, Anna Mannheimer.Foto: Foto Ake Thim
Carin Mannheimer tillsammans med sonen Joakim.Foto: Jan Wiriden
Carin Mannheimer tillsammans med vännen och kollegan Viveca Lärn.Foto: Åke Thim
Carin Mannheimer tillsammans med svärsonen Peter Apelgren.Foto: Jan Wiriden
Carin Mannheimer tillsammans med regissören, manusförfattaren och producenten Lena Koppel.Foto: Anders Ylander
Carin Mannheimer och skådespelerskan Gerd Hegnell.Foto: Sven-Erik Johansson
Hans Mosesson, 69, i "Svenska hjärtan".<br>"Hon har betytt mycket. Jag har spelat med henne i ett antal tv-sammanhang och är väldigt bedrövad."Foto: Lennart Rehnman
Ulla Skoog, 63, med i "Saltön":<br>"Man blir glad över en så entusiastisk människa. Det är jättesorgligt. Vi hade kunnat göra mer tillsammans."Foto: Leif Gustafsson
Anton Glanzelius, 40, i tv-serien "Tryggare kan ingen vara":<br>"Jag jobbade med Carin när jag var åtta.&nbsp; Den respekt hon visade omgivningen var ljuvlig att bevittna. Carin var en god vän."Foto: Leif Gustavsson
Christian Wikander, 54, programchef för drama på SVT:<br>"Det är verkligen en förlust. Hon hade en otrolig förmåga att hitta rätt ton i sitt berättande."Foto: Anders Ylander
Claes Malmberg, 53, skådespelare, spelade i tv-serien Saltön:<br>"Hon har räddat publiksiffrorna på Göteborgs stadsteater under flera säsonger med sina pjäser."Foto: Christer Wahlgren
Hanna Bogre, 41, tidigare skådespelare, spelade i tv-serien Saltön:<br>"Carin var en sådan enastående berättare och en varm och tydlig ledare."
Loa Falkman,66, opersångare, spelade i "Fru Marianne":<br>"Det var väldigt oväntat. Det är alltid chockartat när folk dör plötsligt och till sinnet var hon mycket ung."Foto: Robert Eklund
Meta Velander, 89, skådespelerska, spelade i "Sista dansen" och i "I sista minuten":<br>"Det är förskräckligt tråkigt och sorgligt. En stor förlust."Foto: Mikael Sjöberg
Solveig Ternström, 76, regissör, spelade i "Svenska hjärtan":<br>"Det var en fantastiskt lycklig tid då jag jobbade med Carin. Hon blev aldrig uttröttad eller otålig."Foto: Christian Örnberg
Doris Funcke, 72, var med i "Svenska hjärtan" på både 70- och 80-talet:<br>"Hon har en exakt känsla för vad som är aktuellt. Hon var en stark och modig kvinna."Foto: Bror Augustsson
Carin Hjulström, 50, programledare:<br>"Jag har känt henne större delen av mitt liv. Hon pratade så att folk satt knäpptysta och lyssnade. Det blir tomt."
Viveca Lärn, 70, skrev böckerna som tv-serien Saltön baserades på:<br>"Jag fick veta det i lördags, har inte tänkt på annat sedan dess. Det är tufft när någon man känner både privat och i arbetet går bort."Foto: Leif Gustafsson
1 / 19

Carin Mannheimer är död. Hon dog i fredags och blev 79 år gammal.

– Det är väldigt sorgligt och en stor förlust för Teatersverige, säger Viveca Lärn, vän och kollega.

– Mamma dog i fredags efter ett obegripligt snabbt förlopp, bekräftar dottern Anna Mannheimer i ett sms till GP.se.

Carin Mannheimer

Född i Osby 17 augusti 1934.
Anställdes vid Sveriges Television i Göteborg 1967.
Debuterade som författare 1969 med boken "Rapport om kvinnor".
"Flera av hennes pjäser och serier för tv har väckt debatt med sina osminkade skildringar av svensk vardag", skriver Nationalencyklopedin.
Bland tv-serierna Mannheimer skapat märks "Lära för livet" (1977), "Svenska hjärtan" (i omgångar 1987–98) och "Saltön" (2005–07).
Källor: NE och Göteborgs-Posten (TT)

Regissören, författaren och dramatikern Carin Mannheimer har gått ur tiden. Hon var aktiv in i det sista och arbetade för fullt med pjäsen "Till sist" för Göteborgs stadsteater.

– Jag fick veta det i lördags morse. Jag har inte tänkt på annat sedan dess. Det är en stor förlust och det är alltid tufft när någon som man känner väl både privat och i arbetet går bort, säger Viveca Lärn, vars böcker och manus legat till grund för några av Carin Mannheimers tv-serier.

Pjäsen är den avslutande delen i en trilogi om hur det är att åldras i Sverige. Tidigare har "Sista dansen" och "I sista minuten" satts upp på stadsteatern. "I sista minuten" belönades med Svenska teaterkritikernas pris 2011.

Anna Takanen, konstnärlig ledare på Göteborgs stadsteater, påbörjade ett samarbete med Carin Mannheimer 2007.

– Hon var som jag ser det mitt i arbetet och oerhört pigg och vital. Vi hade ett samarbete där hon skrev på den tredje delen i sin trilogi. Hon har varit en på alla sätt skarp och smart person. Vi hade kontakt med varandra för en månad sedan och diskuterade hennes pjäs, säger hon och fortsätter:

– Carin har varit en väldigt stor förebild för många av oss. Hon har varit nydanande och radikal i sin gärning, sin kultur och konst. Så jag är väldigt glad att jag har fått tagit del av hennes kunskaper och tankar.

Viveca Lärn beskriver Carin Mannheimer som väldigt ödmjuk och hänsynsfull.

– Det minsta hon ville ändra i manus så ringde hon och pratade mycket. Hon var oerhört moralisk och vänfast att arbeta med. Sedan var hon så kultiverad och beläst. Det var synd att hon inte fick arbeta mer, jag vet mycket som hon ville skriva och göra. Ändå hann hon otroligt mycket, säger hon.

Skulle fylla 80 år

Carin Mannheimer har bland annat gjort sig känd som skapare av tv-serier, till exempel "Lära för livet", "Solbacken: Avd. E", "Saltön" och "Svenska hjärtan". För "Lära för livet" fick hon Stora Journalistpriset 1977. Hon har även fått Piratenpriset 2010 och hon utsågs till hedersdoktor vid Sahlgrenska akademin 2011.

Hon är född och uppvuxen i Osby i Skåne, men har varit bosatt i Göteborg.

Carin Mannheimer blev 79 år gammal. Hon skulle ha fyllt 80 år 17 augusti.

Skådespelerskan Solveig Tärnström jobbade med Mannheimer under en tioårsperiod i samband med tv-serien svenska hjärtan.

– Hon var den bästa, mest entusiastiska regissör som jag någonsin haft. Det var en fantastiskt lycklig tid då jag jobbade med Carin. Hon tyckte så mycket om skådespelare och blev aldrig uttröttad, utmattad eller otålig, säger hon.

Solveig Tärnström berättar att Carin Mannheimer har betytt väldigt mycket för henne.

– Och det hon skrev, Svenska hjärtan blev ju en sådan succé. Hon lyckades fånga den svenska själen under de där åren på 80- och 90-talet.

Även skådespelerskan Doris Funcke jobbade tillsammans med Carin Mannheimer under produktionen av Svenska hjärtan.

– Hon gick in i personerna och skrev med djup, värme och humor. Hon var enastående. Hon har hela tiden haft en exakt känsla för vad som är aktuellt. Hon var en stark och modig kvinna som alltid jobbade, skrev och satte upp grejer, säger Doris Funcke.