Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Buskiskungarnas miljonsmäll – aktiekursen har störtdykt

Därför försvann Stefan och Krister från rampljuset.
Stefan Gerhardsson och Krister Classon grundade företaget i mitten på 80-talet.
Foto: LEIF GUSTAFSSON
Värdet på Stefan Gerhardssons aktieinnehav har minskat med flera miljoner.
Foto: RICKARD NILSSON / EXP

Stefan och Kristers livsverk hänger på fallrepet.

Coronapandemin har slagit hårt mot det nöjesbolag som buskiskungarna grundade på 80-talet, och inom loppet av ett drygt halvår har aktiekursen rasat med nästan 70 procent.

Nu hotas företaget av konkurs.

– Vi får hoppas att det kan lösa sig, men hur vet jag inte. Allt styrs av pandemin och den har inget slutdatum, säger Krister Classon.

1987, i brandstationen i Getinge, bildades företaget Produktionsgruppen i Halland. Bland grundarna fanns Krister Classon och Stefan Gerhardsson, som alltjämt är delägare i den jättekoncern som i dag går under namnet Moment Group.

I februari, strax innan coronapandemin lamslog en hel värld, var Stefan Gerhardssons aktieinnehav i Moment Group värt drygt 5,8 miljoner kronor. Krister Classons dito låg på 3,7 miljoner. 

Men det var då det. Nöjes- och kulturbranschen har drabbats hårt av coronapandemin, med dramatiskt minskade intäkter som följd. Och Moment Group, som enligt egen utsago ”skapar upplevelser för fler än två miljoner gäster varje år”, är inget undantag.

”Närmar sig slutet”

Mellan februari och oktober har aktiekursen rasat med nästan 70 procent. Bolagets vd, Otto Drakenberg, har kommenterat situationen i DN:

– Vi fäktar med armarna för fullt för att ordna en överlevnadsplan. Om vi inte kan ordna med finansiering så innebär det antingen att ansöka om konkurs eller rekonstruktion.

Det är med sorg som Krister Classon, pensionär sedan många år, följer utvecklingen.

– Hela publikbiten är borta, och då går det inte hur länge som helst. Det närmar sig slutet. Vi får hoppas att det kan lösa sig, men hur vet jag inte. Allt styrs av pandemin och den har inget slutdatum.

Stefan och Krister, här som karaktärerna Olvert och Birger.
Foto: STEFAN MATTSSON

Lider med kollegerna

Och även med lättade restriktioner är det inte säkert att verksamheten går att rädda.

– Du ska boka in artister, bygga scener, skriva manus... Det är inte gjort i en handvändning. Från den dagen när allt öppnas upp dröjer det ytterligare ett halvår innan pengarna kommer in, samtidigt som du måste ha pengar att bygga för, säger Classon.

Att han själv riskerar att förlora pengar är dock inget som bekymrar honom.

– Jag har alltid sett på aktier som att de inte är värda någonting. Säljer du dem så får du se om det ger något eller inte. Visst är det tråkigt, men det är bara pengar. Däremot lider jag oerhört med mina branschkolleger. Det finns inga jobb och inga inkomster. Jag har goda vänner som räknar örena nu, säger Krister Classon.

De förlorade pengarna bekymrar inte Krister Classon.
Foto: NIKLAS HENRIKCZON

LÄS MER:

Så blev de miljonärer på utskälld buskis