Bruce Springsteens 10 favoritplatser i Göteborg

Bruce Springsteen och Göteborg. En magisk kombo.

Första besöket var för 35 år sedan. Sedan dess har stjärnan lärt känna stan och hittat sina favoritställen.

Mat hos Mannerström, träning på Fysiken, lyxsvit på Elite Plaza.

Här är tio platser som Bossen gillar i Göteborg – utöver Ullevi.

1. Sjömagasinet, Klippans kulturreservat

Bruce Springsteen med Leif Mannerström vid Sjömagasinet 2008.
Foto: Stefan Söderström

Bruce Springsteen gillar god mat och lärde sig tidigt att uppskatta Göteborgskrögaren Leif Mannerströms kokkonster. Han har flera gånger besökt Sjömagasinet som tidigare drevs av Mannerström, som 2003 då "Bossen" konstaterade att "Det känns underbart att vara i Göteborg" samtidigt som han gick in på lyxkrogen vid havet. Då firade han midsommar där tillsammans med hustrun Patti Scialfa och medlemmar i E Street Band. Gitarristen Nils Lofgren spelade svenska midsommarvisor på dragspel.


2. Restaurang Kometen, Vasagatan

Foto: Sara Pettersson

Här på Leif Mannerströms nuvarande restaurang hade Bruce en långsittning när han var i Göteborg 2012. På onsdagen före konserterna njöt han av en buffé med bland annat hummer.


3. Fysiken, Kaserntorget

Foto: Stefan Söderström

Bruce är känd för att hålla sig i topptrim och träna flitigt när han är ute på turné. Torsdagen 26 juli 2012 körde han ett pass i gymmet på Fysiken ...I en och en halv timme lyfte han skrot och tog sig sedan tid att skriva några autografer till fans som upptäckt stjärnan i lokalen.


4. Röda Sten

Foto: Anna-Karin Nilsson

På kvällen dagen före den första konsertkvällen 2012, dök Bruce och delar av E Street Band upp på punkrockfestivalen West Coast Riot vid Röda Sten. Stjärnans bil körde in på backstageområdet vid 19-tiden där han vimlade innan han ställde sig i publiken i ett av festivalens tält. Där lyssnade Bruce och bandmedlemmar på trummisen Max Weinbergs son Jay Weinberg som spelade med sitt band Against Me! Sedan tog de sig till huvudscenen och lyssnade till Rancid.


5. Hotel Elite Plaza, Västra Hamngatan

Bruce Springsteen vid hotellet under lördagen
Foto: Robin Aron

Här är det säkraste kortet om man vill få en glimt av Bruce Springsteen när han är i Göteborg. Han har tidigare varit generös mot fans som samlats utanför och tagit sig tid att skriva autografer. Bruce och bandet har bott i hotellets lyxsvit flera gånger, vilket de gör även den här gången.


6. Långedrag

Foto: C/GT/EXPRESSEN

Hit tog sig Bruce Springsteen och hans dåvarande hustru Julianne Phillips på en kvällsutflykt för att mysa på klipporna i samband med konserterna 1985. På bilden möter han fansen vid hotellet efter utflykten.


7. Slobo´s gym, Alfhemsgatan

Foto: C/GT/EXPRESSEN

Källarlokalen i hörnet Alfhemsgatan/Olivedalsgatan rymde tidigare ett välkänt gym och det är ett av de ställen som Bruce kommit till för att träna under sina göteborgsbesök. Nu finns inte gymmet längre. Sven Slobo berättade 1985 för GT om Bruce´s besök: "En tränare och en svensk representant åkte runt och tittade på olika gym. De gillade vad de såg och efter någon timme kom Bruce tillbaka".


8. Hard Rock Café, Avenyn

Foto: Larseric Linden

Gitarristen Little Steven hade efterfest här, den första konsertkvällen, 27 juli 2012. "Han var väldigt trevlig och hade med sig ett par musiker från bandet, bland annat Patti Scialfa, och de festade med dryck och snacks. Det var också flera inbjudna gäster" minns restaurangchefen Laurence Kellerman.


9. Joe Farelli´s, Avenyn

Little Steven på Joe Farelli´s 2008
Foto: Johan Carlen

Här på den italienska restaurangen åt Steven van Zandt, lunch dagen före konserten 2012 med Hard Rock Cafés marknadschef Joakim Söndergaard. "Vi skulle planera efterfesten på Hard Rock, men när Little Steven kom in där blev det stor uppståndelse. Flera hundra gäster som åt lunch reste sig upp och började sjunga uppskattande. Vi fick gå därifrån och hamnade i stället på grannrestaurangen Joe Farelli´s" berättar Söndergaard.


10. Göteborgs skärgård

Springsteen under besöket 2008.
Foto: Johan Carlen

När Bruce Springsteen och bandet kommer till Göteborg vill de gärna ut med båt på havet om vädret tillåter. "Det här gänget är väldigt båtiga. De tycker om skärgården och skärgårdsmaten" berättar en initierad person. 2008 gick Bruce och bandet ombord på en 50-fotsbåt med flybridge, som styrde mot Styrsö och kryssade på havet i två timmar. Ombord bjöds det på champagne och snittar.